Omagiu popular pentru fostul Presedinte francez Jacques Chirac Duminica, in ajunul zilei de doliu national

Francezii i-au adus Duminică un omagiu popular fostului Preşedinte Jacques Chirac, personalitate marcantă a scene politice din ţara sa timp de patru decenii, salutat după decesul său, petrecut Joi, drept ”profund francez” pentru calităţile, dar şi defectele sale, transmite AFP, scrie agerpres. Omagiul popular a fost organizat la Domul Invalizilor din Paris, în ajunul zilei de doliu naţional decretate şi al unei ceremonii oficiale ce va avea loc în prezenţa a numeroase personalităţi politice din străinătate.

Dispariţia la 86 de ani a celui care a condus Franţa timp de două mandate (1995-2007), după ce fusese primar al Capitalei între 1977 şi 1995, a provocat o vie emoţie în ţara sa.

Începînd de Joi, sute de francezi, inclusiv tineri, au ţinut să semneze în cărţile de condoleanţe deschise la palatul prezidenţial Elysee pînă Duminică seara, aducîndu-i elogii şi exprimîndu-şi admiraţia pentru cel care a declarat: ”Casa noastră arde”, încă în 2002, în faţa urgenţei climatice, a spus ”nu” celui de-al doilea război în Irak şi a recunoscut responsabilitatea Franţei în deportarea evreilor.

Mulţi preferă să treacă sub tăcere problemele în Justiţie asociate numelui lui Chirac, primul Preşedinte francez condamnat penal, la 2 ani de detenţie cu suspendare, în 2011, pentru un caz de angajări fictive la Primăria Parisului.

”Avea o latură umană pe care nu o mai au cei din politica de astăzi. (…) Nu era un om perfect, dar pentru asta îl iubesc atît”, afirma Sîmbătă pentru AFP Thibaud, un student în vîrstă de 23 de ani.

”Omul mai mult decît Preşedintele… În momentul dispariţiei sale, aşa vrem să ni-l amintim pe Jacques Chirac”, scria Vineri cotidianul de stînga Libération, în timp ce Le Figaro, de dreapta, a omagiat un ”om de stat cu alură şi umanitate”, care, ”în virtuţile, ca şi în slăbiciunile sale, era profund francez”.

Luni, de la ora locală 09.30, va avea loc o ceremonie rezervată familiei, înaintea înaintea onorurilor militare în curtea de onoare, în prezenţa actualului şef al statului, Emmanuel Macron. Luni va fi zi de doliu naţional, iar de la ora 12.00 va avea loc un serviciu solemn în biserica Saint-Sulpice din Paris, prezidat de Macron şi la care şi-au anunţat participarea în jur de 30 de şefi de stat sau de guvern.

Jacques Chirac a fost de două ori Preşedinte al Franţei, de trei ori primar al Parisului, a avut două mandate de prim-ministru (1974-1976 și 1986-1988), a fondat două partide de dreapta – Adunarea pentru Republică (RPR) şi Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) –, a deţinut mai multe funcţii de ministru începînd de la 34 de ani, dar şi de deputat în departamentul rural Correze.