OFICIAL: SATUL COLONITA S-A INTEGRAT IN UE

Closetul din fundul curţii lui Ghimpu are ieşire în stradă

Dacă Republica Moldova, ca ţară serioasă născută şi zilnic renăscută printre brusturi, ciocălăi, colhozuri şi „lupta personală de eliberare naţională a lui Mihai Ghimpu”, nu a reuşit să se integreze în UE, ei, bine, acest vis al moldovenilor de pretutindeni şi de prin toate păşunile nepăşunite de capre ale Patriei (cu „P” mare de la Patriotism, nu cu „p” mic de la ce v-aţi gîndit voi, golanilor!) a fost dus la capătul capului de către Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu.

Fiind băiet, Chirtoacă, nu cutreiera păduri, ca Eminescu, ci mergea pe „toloacă” sau pe izlaz, la păşune, cu capre, cu băieţii, nu cu fetiţele comsomoliste cuminţi. Anturajul acesta idilic, cu căpriţe şi băieţi, i-a scrijelit definitiv lui Chirtoacă o amprentă ce i-a determinat întreaga viaţă. În politică behăieşte şi dă cu copita, la Primărie behăieşte şi dă cu copita, în relaţiile cu oamenii şi cu iubitele de faţadă, sau „de acoperire, behăieşte, dă cu copitele şi împunge cu coarnele, numai cu băieţii preferaţi se simte bine, bea rachiu, cîntă şi acompaniază cu cinele (cinelul este un instrument muzical, alcătuit din două discuri metalice care se lovesc unul de altul) în selectul garaj de banchete al Primăriei. Băiatul, moldoveneşte spus, bate din talgere şi rîde de chişinăiueni.

Schimbîndu-se vremurile, unchiul lui, Mişa Ghimpu, şi părinţii sovietici l-au trimis în România şi „cea Franţă” în misiune de civilizare la modă şi de românizare. Şi-a fîţîit cît şi-a fîţîit funduleţul pe acolo pînă cînd şi-a convins familia şi o masă înconjurată de orbecăitori prin tranziţia de la sovietism la neo-sovietism democratic moldovenesc, cu resturi revoluţionare de parfum expirat din Europa şi România, că e omul nou al vremurilor noi. De fapt, el se plictisise şi enervase de rigoarea civilizatoare europeană în care la WC-uri nu există coceni sau ziare, ci doar hîrtie igienică şi bideuri imposibil de înţeles şi folosit pentru el. În virtutea păstrării tradiţiilor, Chirtoacă a revenit în Chişinău, unde a fost votat primar.

Nu i-a trebuit mult timp să înţeleagă, să constate că, în fond, în comparaţie cu el, unchiul Mişa şi satul Coloniţa, chişinăuienii sînt nişte înapoiaţi, că merită să fie lăsaţi să trăiască în dezastrul şi putoarea care se acumulează zilnic, iar asta din realul motiv că omul se adaptează, se obişnuieşte cu orice. Cu timpul! Dar bani se fac mulţi din closete. Trebuie doar răbdare! Aşa că s-au apucat să facă bani din gunoaie, din terenurile pe care nu se aflau încă gunoaie, din tomberoanele pieţelor şi din clădirile ridicate în jurul gunoaielor.

Fiind vizionar, Chirtoacă a înţeles că Chişinăul şi Republica Moldova nu au nici o şansă să devină parte integrată a Uniunii Europene. Atunci, s-au întrebat ei, de ce să nu se integreze în UE mîndrul lor sat Coloniţa? Zis şi făcut! Prin urmare, banii destinaţi nemerituosului municipiu Chişinău au fost direcţionaţi spre modernizarea idilicului sat Coloniţa, sat fătător de eroi şi luptători pentru libertate de 25, 26, 28 de ani, în funcţie de capacitatea interlocutorului de a înţelege, de a socoti. Nu conta că sînt bani destinaţi municipalităţii din resurse interne sau europene, important era doar ţelul măreţ de a integra Coloniţa în UE. În acest scop, Chirtoacă, în calitate de primar general al Chişinăului, inclusiv al uliţelor satului Coloniţa, şi Mihai Ghimpu, în calitate de parlamentar, au înaintat, încă de acum doi ani, o cerere de aderare la UE a satului Coloniţa.

Între timp, ştiind prea bine că satul lor întruneşte toate condiţiile aderării la UE, erau conştienţi şi de aceea că oficialii europeni vor vizita acest colţ de Rai rural ca să-i constate, la faţa locului, modernizarea şi prosperitatea de tip elveţian. Unde să-i primească, să-i ospăteze şi să-i invite să-şi pună capul, peste noapte, pe o pernă europeană, într-un pat cu saltele japoneze, nu din cele umplute cu paie, şi să se uşureze la un closet de tip finlandez? În casa răs-strămoşească a lui Mişa Ghimpu, se înţelege!

Conştient fiind de importanţa istorică a momentului monumental, Ghimpu a astupat cu pămînt WC-ul din fundul curţii, în care se uşuraseră meditînd cu coceanul în mînă generaţii întregi de-ale sale, inclusiv el pînă nu de mult, l-a renovat şi a amplasat un bancomat în el. La fel a făcut şi cu gîrbovita lui casă strămoşească pe care a renovat-o şi a făcut-o de zici că străbunii lui Ghimpu erau mari seniori, nu nişte bieţi ţărani analfabeţi, desculţi şi gata să-i spună „spasiba” oricărui rus care le răspundea la salut.

Bineînţeles că fostul closet l-au transferat în noua casă şi, de nevoie, îi spun WC. Singurul compromis a fost acela că vechea găleată cu coceni au înlocuit-o cu barbara hîrtie igienică. Ghimpu şi Chirtoacă şi-au cerut iertare şi de la popă pentru că au încălcat tradiţia prin adaptarea acestei deprinderi barbare, necreştineşti şi netradiţionale. În plin proces de adaptare locativă europeană, cînd aveau nişte invitaţi localnici în casă, au constatat că spaţiul era cam îngust, iar asta în momentul în care un tip, vrînd să meargă spre noul WC, a fost nevoit să se strecoare înghesuit pe la spatele lui Chirtoacă. Asta a pus capac la toate în prezenţa altora, dar i-a dat prilej lui Ghimpu să pună în practică o idee care tocmai îi hălăduia prin cap! În consecinţă, şi-a lărgit spaţiul locativ pînă în carosabilul uliţei. Astfel, în dreptul istoricei case europene a lui Ghimpu de la Coloniţa nu există trotuar pietonal, dar ce contează asta în contextul în care, ieri, a fost admisă aderarea la UE cu drepturi depline a satului Coloniţa? Coloniţa în UE da, iar partidul lui Leancă în PPE nu! Pentru că de la partidul lui Leancă încă pute tare! Dar degeaba presa de investigaţii îi critică, pe Ghimpu şi Chirtoacă pentru aceste presupuse abuzuri!

Nu vedeţi că pălesc în faţa acestei istorice aderări europene? Restul RM a rămas deja în Evul Mediu rusesc în comparaţie cu prosperul şi europeanul sat Coloniţa! Cînd citiţi aceste rînduri, să ştiţi că satul Coloniţa a depus deja cerere de aderare la NATO. Rusia, păzea, sau dă-ne Transnistria!

Mihai CONŢIU

Nistor Grigore 28.04.2017 - 10:34

Razi tu, Coțiule dar, daca este sa ne luam dupa Rogozin omul lui Putin ( Putin, șeful agentului Dodon preaiubitor de Rusia si pe care voi il sustineti inclusiv partidul lui) cum ca Moldova este o hazna nu-i de mirare ca totul pute, precum grăita-i.