OFICIAL AMERICAN A AFIRMAT CA IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI COMPACT IN REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN SUCCES

Prim-ministrul interimar, Natalia Gherman, a avut astăzi o întrevedere cu vicepreşedintele adjunct al Corporaţiei Provocările Mileniului, Fatema Sumar, care întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 23-26 iulie curent. Oficialul american a apreciat înalt implementarea proiectelor Programului Compact 1, subliniind că Republica Moldova este lider în cadrul programului.

Discuţiile oficialilor s-au axat pe realizările primei etape a Programului Compact şi beneficiile acestuia pentru cetăţenii Republicii Moldova. Totodată, părţile au subliniat necesitatea continuării proiectelor din cadrul Programului Compact şi extinderea acestora spre alte domenii prioritare.

Prim-ministrul interimar a apreciat înalt impactul implementării proiectelor finanţate în cadrul Programului Compact în domeniul infrastructurii drumurilor şi cel al agriculturii sustenabile, accentuînd că graţie acestui suport Guvernul Republicii Moldova întreprinde paşi concreţi în realizarea obiectivelor prevăzute în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

„Mizăm pe extinderea programului, în special în domeniul energetic, atît în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, cît şi diversificarea şi exploatarea surselor alternative de energie. Siguranţa energetică este o prioritate strategică a Guvernului de la Chişinău”, a afirmat Natalia Gherman.

Şefa Cabinetului de miniştri în exerciţiu a exprimat gratitudine Guvernului Statelor Unite pentru contribuţie în cadrul Programului Compact. „Graţie acestui sprijin avem o consolidare a parteneriatului strategic între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA”, a opinat Natalia Gherman.

La rîndul său, vicepreşedintele adjunct al Corporaţiei Provocările Mileniului a menţionat că implementarea Programului Compact în Republica Moldova este un succes. „Acesta este doar începutul unei colaborări pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova”, a subliniat Fatema Sumar. De asemenea, oficialul american s-a referit la importanţa implicării Guvernului Republicii Moldova în garantarea sustenabilităţii proiectelor implementate.

În septembrie curent, Natalia Gherman va avea, la New York, o întrevedere cu managerii Bordului Programului Compact, în vederea estimării premiselor pentru lansarea Programului Compact II.

Programul Compact este un program de asistenţă oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA, prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, pentru perioada 2010-2015. Investiţiile sînt realizate în cadrul a două proiecte ale Programului Compact: Tranziţia la Agricultura Performantă şi Reabilitarea Drumurilor.