Ofensiva lui Plahotniuc împotriva lui Filat continuă

De cînd este pregătit Juravschi să părăsească PLDM?

Teofil KAMINSKI

Marţi, 21 Iulie, deputatul Nicolae Juravschi şi-a anunţat demisia din PLDM, spunînd că va activa în Parlament ca deputat independent, iar din această calitate va colabora cu Iurie Leancă şi Eugen Carpov, „pentru a contribui la realizarea obiectivelor pentru care a fost votat în Noiembrie 2014 de către electoratul PLDM”.

Tot în acest context, Juravschi mai notează: „Regret modul în care a fost înlăturat Iurie Leancă din partid şi consider că plecarea lui a lovit dur în imaginea PLDM, favorizînd dezbinarea lui. Lansarea mea în politică a fost determinată în mare parte de dorinţa de a contribui la dezvoltarea sportului. Am făcut multe eforturi pentru a convinge politicienii de importanţa acestui domeniu, dar nu am obţinut susţinere pentru a realiza schimbări considerabile”.

Astfel, pe de o parte, Juravschi recunoaşte că a fost votat de către electoratul PLDM, iar de cealaltă parte, spune că va colabora cu Leancă pentru realizarea obiectivelor pentru care a fost ales deputat. Logică de sportiv nedeprins cu biblioteca! Păi cum să reprezinte alegătorii PLDM dacă părăseşte acest partid în favoarea altor doi care au trădat şi PLDM şi alegătorii acestui partid?

Juravschi mai spune că, repet, „lansarea sa în politică a fost determinată de dorinţa de a contribui la dezvoltarea sportului, că a făcut eforturi să-i convingă pe politicieni de importanţa acestui domeniu, dar nu a obţinut susţinere”. Iarăşi logică de incendiator de biblioteci! Păi, dacă n-a găsit susţinere ca membru al unui mare partid, cu reprezentare parlamentară în coaliţia de guvernare, cea trecută şi cea viitoare, cum „îşi va îndeplini el obiectivele” într-un grupuleţ de trei deputaţi? Sau aşa va argumenta trădarea cea mare, trădarea mişcării sportive?

Trebuie ca cineva să fie grav afectat de caniculă ca să-şi imagineze că Juravschi spune adevărul! Nu-i greu de ghicit că plecarea lui din PLDM face parte din marea operaţiune diversionistă şi de şantaj prin care Vlad Plahotniuc vrea să-l anihileze pe Vlad Filat, să-l elimine, pe ultima sută de metri, chiar de la masa negocierilor de formare a noului Guvern dacă nu va accepta condiţiile oligarhului. Se ştie că acesta îl vrea pe Leancă premier, iar mai apoi, să-i cumpere cît mai mulţi deputaţi de la PLDM spre a-şi constitui un grup parlamentar. Să nu vi se pară că sună a teorie a conspiraţiei, dar nu excludem varianta posibilă prin care ne vom pomeni cu Leancă premier al unui Guvern de stînga!

Dar cum şi de cînd ar fi putut Plahotniuc să-l „capaciteze” pe Juravschi? Nu cumva prin aceea că a dat ordin, anul trecut, să i se închidă un dosar penal, „păstîndu-i recunoştinţa” pentru vremuri ca cele de astăzi?

Pentru a ne dumiri, să recapitulăm cu ce s-a confruntat, anul trecut, Nicolae Juravschi în privinţa declaraţiei sale de avere. Cităm din presa vremii de atunci:

„Deputatul liberal-democrat, Nicolae Juravschi, riscă dosar penal sau chiar închisoare pentru că nu și-a declarat toate averile. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, deputatul PLDM nu a indicat în declaraţia de avere peste 70 de terenuri, două maşini şi cîteva conturi bancare. „În rezultatul controlului s-a constatat o încălcare a regimului juridic a declarării proprietăţilor de către domnul Juravschi, care s-a exprimat prin neincluderea în declaraţie a 76 de loturi de terenuri, a două unităţi de transport, a trei conturi bancare, a 529 de acțiuni la o societate comercială şi nu a mai declarat cota parte în capitalul social la 5 societăţi cu răspundere limitată”, a anunțat vicepreședintele CNI, Victor Strătilă.

Mai apoi, dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat.

Conform legii, funcţionarii care nu-şi declară averea, o declară parţial sau cu erori, sunt cercetaţi penal în baza art. 3521 din Codul Penal al R. Moldova, „fals în declaraţii”. Acesta spune: „Declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci cînd, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe, se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 600 u. c. sau cu închisoare de pînă la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani”.

Aşadar, marele campion olimpic Nicolae Juravschi a scăpat de amendă sau puşcărie prin clasarea dosarului. La ordinul cui? Păi la ordinul celui care ţine sub călcîi CNI şi Procuratura – Vladimir Plahotniuc!

Mari sportivi, mari canalii, mari trădători, nu-i aşa Nicolae Juravschi?

P. s. De altfel, Duminică, într-o emisiune televizată, Marian Lupu, devenit subit vizionar de la pălitura în cap de grinda uşii PL-ului, a spus că rămîne de văzut ce formaţiune politică va avea dreptul să înainteze o candidatură pentru funcţia de premier. Asta înseamnă că el ştia de viitoarea dezertare a lui Juravschi şi… poate de altele viitoare! Păzeşte-te, ţară, de prorocii păliţi în cap!