O NOUA ORDINE MONDIALA

Diplomaţia rusă pune condiţii

Deoarece presa occidentală încearcă să prezinte Rusia drept un stat banditesc, critica obiectivă a Moscovei în adresa sa este ignorată, fiindcă contravine tonalităţii generale a propagandei. Aşa a fost şi în cazul ministrului de externe rus Serghei Lavrov, care a explicat de ce relaţiile dintre Rusia şi Occident nu vor mai fi ca înainte.

În ziua de 26 ianuarie Lavrov a ţinut o conferinţă de presă la care au participat 150 de jurnalişti, majoritatea de peste hotarele Rusiei. Însă despre aceasta nici un site, nici o televiziune britanică, franceză, germană sau americană nu a anunţat. Şi nu din cauza lipsei de conţinut sau a tezelor-titluri, cum ar fi, bunăoară, afirmaţia lui Lavrov că este de acord cu liderii occidentali în afirmaţia că relaţiile dintre Rusia şi Occident nu vor mai fi ca înainte.

„Colegii noştri din Occident spun că relaţiile cu Rusia se vor limita la nişte afaceri obişnuite şi nu mai mult. Nu vor mai fi „afaceri obişnuite”, în cazul în care ni se impun acorduri care reflectă în primul rînd interesele SUA sau UE, în defavoarea Rusiei. Această istorie s-a terminat. Vom colabora numai pe picior de egalitate”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Fiind întrebat despre posibilitatea resetării relaţiilor ruso-americane, ministrul a lăsat să se înţeleagă că Washington-ul se face responsabil de degradarea acestora. „Tensiuni şi neînţelegeri au apărut şi înainte de conflictul din Ucraina. Deşi acum sîntem acuzaţi anume de încălcarea principiilor OSCE. Toate acestea sînt doar nişte pretexte, pentru a izola Rusia.”, a spus Lavrov. El a mai presupus că lovitura de stat din Kiev nu a adus rezultatele scontate de Occident, ceea ce a şi determinat comportamentul respectiv. „Iar dacă e să vorbim despre încălcarea unor principii, hai să ne amintim de Kosovo şi de bombardarea Iugoslaviei”, a conchis ministrul.

În calitate de concluzii, Lavrov a insistat pe ideea că sarcina principală a Rusiei şi a lumii este crearea unui nou sistem de administrare a relaţiilor internaţionale. Iar relaţiile dintre Rusia şi Occident sînt parte inseparabilă a problemei. Acest nou sistem trebuie să fie bazat pe egalitatea tuturor statelor, respectarea intereselor lor naţionale şi neimplicarea în treburile interne.

Această idee nu conţine nimic nou. Noutatea este că Lavrov a acuzat Washington-ul de sabotare a noii ordini mondiale, de faptul că SUA insistă să-şi păstreze hegemonia şi să ţină sub control instituţiile internaţionale.

Rusia lui Lavrov cheamă statele să refuze subordonarea faţă de SUA, să concureze pentru a fi prezente pe pieţele libere, respectînd regulile convenite de către toţi participanţii.

După Consortiumnews.com, SUA