O NOUĂ TRAGEDIE ÎN STATELE UNITE

Explozie devastatoare în Texas: "Parcă ar fi explodat o bombă nucleară"

O explozie puternică s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul West din Texas. Deflagraţia a provocat moartea a cel puţin 60 de oameni, potrivit primelor informaţii. Alţi zeci de oameni au fost răniţi. Autorităţile nu au comunicat pînă acum un număr exact al victimelor.

Explozia s-a produs în uzina West Fertilizer, iar originea acesteia nu a fost stabilită încă.

Explozia a provocat incendii în clădirile învecinate.

Între 75 şi 100 de locuinţe şi birouri au fost complet distruse în jurul fabricii de îngrăşăminte în urma exploziei, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, relatează ABC News.

Explozia a provocat rănirea a 200 de persoane, dintre care 40 sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă publică din Texas Gail Scarborough.

Un oficial din cadrul unei unităţi sanitare anunţase iniţial că unui spital din apropiere de Waco, Texas, i s-a spus să se aştepte la 100 de răniţi.

Echipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului, iar mai multe elicoptere transportă răniţi. 

Numeroşi locuitori din zonă au fost evacuaţi din cauza posibilităţii unei alte explozii, a transmis presa americană.

Primarul oraşului West din Texas, Tommy Muska, unde a avut loc o explozia, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că încă nu ştie câte persoane au fost rănite sau ucise în acest incident.

"A fost de parcă ar fi explodat o bombă nucleară. Un nor mare sub formă de ciupercă. Multe persoane au fost rănite. Multe persoane nu vor fi aici mâine", a declarat Muska pentru CNN.

El a afirmat că fabrica a fost afectată de un incendiu înaintea exploziei.

Directorul serviciilor de urgenţă din West, medicul George Smith, declarase anterior că pompierii se tem că 60 sau 70 de persoane au murit şi că cel puţin 100 sunt rănite.

"Este într-adevăr un număr dur, am această cifră de la pompieri, încă nu ştim. Avem doi membri ai personalului de urgenţă morţi cu siguranţă şi ar putea să mai fie trei pompieri morţi", a declarat el, citat de CNN.

Un membru al echipelor de salvare afirmase anterior că el are informaţii cu privire la cinci morţi.

Explozia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, conform institutului american de geofizică USGS.

(Cotidianul)