O ŢEAPĂ URIAŞĂ NUMITĂ EURO

Păcăleala germană şi soluţia ieşirii din criză

Euro este o păcăleală germană totală, pentru că, conform legilor normale ale economiei, în absolut toate zonele monetare comune (cum sunt SUA, Franţa, Elveţia, România) trebuie să existe compensaţii (numite şi transferuri fiscale). Ce însemnă asta?

Pentru că în orice zonă monetară comună regiunile mai slab dezvoltate nu se pot proteja prin monede mai slabe, moneda comună le produce acestora mari deficite. În acelaşi timp, zonele mai dezvoltate fac excedente tot mai mari, pentru că moneda comună practic elimină concurenţa zonelor mai slab dezvoltate. Aceste dezechilibre comerciale se fac nu doar în plan intern, ci şi internaţional.

În zona euro, datorită monedei comune, Germania, Olanda etc. fac excedente enorme comerciale, atît în UE, cît şi pe pieţele din SUA, China, India, România, pe spatele Spaniei, Greciei, Italiei, care fac deficite enorme, pentru că nu se pot proteja folosind monede mai slabe, care le-ar ieftini produsele. Zonele mai slab dezvoltate sunt astfel împinse spre faliment, prin acumularea de deficite tot mai mari, cauzate de moneda comună.

Cum de nu se întîmplă astfel de lucruri în celelalte zone monetare comune, cum sunt statele naţionale? În SUA, România, Marea Britanie, China, Japonia, India, zonele mai slab dezvoltate nu intra în faliment pentru că acolo exista autorităţi centrale care le compensează, adică le transferă bani luaţi din regiunile mai dezvoltate. Nu este ceva imoral, este pur şi simplu o măsură obligatorie pentru supravieţuirea oricărei zone monetare comune.

Astfel, un guvern central transferă bani zonelor mai slabe şi le asigură solvenţa, prin compensaţii enorme, permanente, directe şi indirecte. Dacă vă întrebaţi ce stat face cele mai mari compensaţii din lume, atunci aflaţi că acesta este chiar Germania. Surpriză, nu-i aşa?

Germania de Vest toarnă TRILIOANE de euro (în trecut mărci) peste Germania de Est: pensii vestice pentru toţi foştii RDG-iştii care nu au contribuit cu o marcă vestică la fondul de pensii din Vest, ajutoare federale de şomaj identice pentru leneşii din Est, ajutoare sociale federale, autostrăzi federale, căi ferate federale, poştă federală, armată federală, poliţie federală, justiţie federală, unde esticii sunt plătiţi cu aceleaşi salarii ca în Vest, deşi sunt mult inferiori ca eficienţă.

Să nu uităm că toţi germanii au şi acelaşi sistem de sănătate, cu spitale la fel de bine dotate şi medici la fel de bine plătiţi, deşi esticii contribuie foarte puţin la fondul de sănătate, foarte mulţi dintre ei fiind şomeri şi pensionari.

Asta se întîmplă de 22 de ani şi a pornit cu schimbarea tuturor mărcilor RDG cu mărci RFG – 1:1, o rată de schimb absolut aiurea.

Totul costă Germania TRILIOANE = MII de MILIARDE de euro. Şi nici un politician german nu spune în public despre estici că ar fi „leneşi”, ori că „trăiesc peste posibilităţi”, aşa cum spun despre greci. Asta înseamnă compensare şi toate naţiunile din lume fac asta.

În zona euro s-a încercat un experiment: moneda comună fără compensaţii. Evident că a dat greş, pentru că s-au sfidat legile elementare ale economiei. Sunt doar 3 variante:

  1. Fie apare o autoritate a zonei euro care să înceapă imediat o uriaşă compensare permanentă (pensii europene, ajutoare de şomaj europene, asigurări europene de sănătate, armată europeană, poliţie europeană etc.).
  2. Statele mai slabe din zona euro dau faliment, cum ar fi dat şi RDG dacă intra în uniune monetară cu RFG, dar fără să primească compensaţiile de TRILIOANE de euro primite pînă acum.
  3. Aceste state mai slab dezvoltate revin la monedele lor anterioare, care se devalorizează şi ţările respective redevin competitive. Asta ar fi cea mai bună opţiune, pentru că istoria ne arată că naţiunile nu suportă compensaţiile multinaţionale.

Toate statele multinaţionale au dispărut, URSS, Iugoslavia, chiar şi Cehoslovacia, unde cehii şi slovacii sunt verişori (limbi asemănătoare, aceeaşi religie, trecut comun). Naţiunile nu sunt de acord să finanţeze decît membri ai naţiunilor respective, săraci sau lipsiţi de şansă, chiar şi leneşi, dar să fie ai lor.

Germanii din Vest îi numesc pe cei din Est, în cadru privat, fireşte, „idioţii din Est”, 'leneşi', dar plătesc TRILIOANE pentru ei fără să clipească, pentru că sunt tot germani.

Nu contează dacă grecii, italienii sau spaniolii sunt mai harnici decît germanii din Est. Germanii nu vor să-i finanţeze pe aceştia cu compensaţii dintr-un singur motiv: pentru că ceilalţi nu sunt germani. Doar pentru asta!

Euro este o minune pentru Germania! I-a scos din foame, pentru că finanţarea RDG cu TRILIOANE băgase RFG în mari probleme. Cu ajutorul euro, Germania a scăpat de concurenţa Spaniei, Italiei, Greciei, chiar şi a Franţei pe toate pieţele din lume, şi-a crescut excedentul şi a putut finanţa în continuare compensaţiile către fraţii germani leneşi din Est. De asta şi sunt aşa de speriaţi germanii de desfiinţarea euro.

Cînd euro va dispărea (nu peste mult timp), Germania va avea un şomaj enorm. Se spune că va ajunge la 20%, cam cum este acum în Spania şi Grecia, pentru că marca germană ce va înlocui euro atunci va fi foarte puternică şi produsele germane se vor scumpi enorm. Merkel are un singur obiectiv: să menţină cît mai mult euro, pentru ca Germania să-şi umple cît mai bine buzunarele pe seama celorlalţi europeni.

Pentru asta, ceilalţi europeni trebuie păcăliţi fie cu pacte de austeritate, care să dea vina pe situaţie, nu pe o monedă fără compensaţii, aşa cum este normal, ci pe „lipsa de chibzuinţă” a grecilor, spaniolilor, italienilor. O dată ce va reveni la drahmă, Grecia va redeveni competitivă foarte rapid şi va arăta celorlalţi europeni ce mare înşelăciune este euro. Atunci se va produce un abandon în masă al euro şi sfîrşitul economic al Germaniei va fi rapid.

Adrian GEORGE