O ŢARĂ CARE-ŞI VA DESFIINŢA BANII CASH

Adio furt de portofele!

În premieră mondială, Guvernul israelian „a pus gînd rău” banilor cash şi vrea să-i desfiinţeze. În consecinţă, a fost desemnată o comisie care va trebui să găsească soluţii în vederea eliminării definitive a banilor cash din economia naţională a Israelului. Interesant, nu? Acest proces a şi fost demarat încă de la sfîrşitul lunii trecute. Astfel, vom fi martorii unui experiment fără precedent la scară planetară.

„Poporul ales de Dumnezeu” va fi prima naţiune din lume a cărei economie va funcţiona fără bani cash. Logica este simplă – circulaţia banilor lichizi este oricînd susceptibilă de eludarea fiscalităţii de stat

Bineînţeles că există şi opinii ale unor specialişti care s-au grăbit să prognozeze că, în situaţia în care Guvernul de la Tel Aviv va pune în practică acest proiect, economia Israelului va avea parte de probleme. Aceştia anticipează eventuale tentative ale oamenilor prin care vor încerca să facă tranzacţii cu bani cash în alte valute. Poate că au dreptate, nu zicem nu, dar există suspiciunea că aceşti specialişti ar putea să subestimeze geniul economic al admirabilului popor evreu!

Noi, din poziţia noastră relativ ingrată, ce mai putem spune? Va dispare o „meserie” – cea a hoţilor de portofele de bani? În această situaţie, ce să mai ţii în portofel? Pentru că dacă dispar banii gheaţă, dispar şi pormoneiele.

Mihai CONŢIU