O ADEVARATA COMOARA GASITA IN MOLDOVA

Arheologilor li s-a tăiat răsuflarea

Un vas din lut în formă de animal cu o vechime de 7 mii de ani a fost găsit practic intact de arheologii moldoveni în situl cucutenian de la Cobani-Pe Stîncuță, raionul Glodeni.

Agenţia Naţională Arheologică (ANA) susține că un vas zoomorf (în formă de animal) găsit lîngă satul Cobani este „unicat”, deocamdată nefiind cunoscute analogii directe.

Obiectul străvechi a fost găsit printre cantitățile enorme de cioburi de ceramică recuperate în 2019 din situl cucutenian de la Cobani-Pe Stîncuță, raionul Glodeni.

Vasul zoomorf, care se presupune că era folosit pentru ritualuri, are vreo 7 mii de ani. Savanții afirmă că civilizația Cucuteni-Tripolie a existat pe aceste meleaguri prin mileniul 5 înainte de Hristos.

Vasul din lut cucutenian „a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie”, potrivit ANA. 

Forma vasului reprezintă un animal cornut, constată arheologii: „corpul este oval, capul fiind fixat pe un gît destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală; două proeminente de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali - urechile, iar două gropițe – ochii”.

Vasul zoomorf mai este descris astfel de arheologi: „Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului, cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare (dintre care unul este rupt din vechime) sînt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază. Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proieminențe, prevăzute cu cîte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sînt decorate prin caneluri și gropițe”.

Cultura Cucuteni sau civilizaţia Cucuteni –Tripolie este veche de aproximativ 7 mii de ani (5.500 î.Hr. – 2750 î.Hr.). Aceasta ar fi una dintre cele mai vechi civilizații din Europa și ar fi precedat cu cîteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic.

Savanții au numit-o „civilizația Cucuteni” după satul Cucuteni de lîngă Iași, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii ale respectivei culturi.

Cultura Cucuteni – Tripolie se întindea, potrivit arheologilor, pe o suprafață de 350.000 de kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Sursa: sputnik.md