NUMARATOAREA INVERSA PENTRU MAIA SANDU

Maia Sandu mai are doar trei zile pentru a desemna un candidat la funcția de premier. Ce se întîmplă dacă nu o face?

Amintim că în 23 decembrie 2020, Ion Chicu a anunțat că va demisiona din funcția de premier din data de 31 decembrie.

Cererea prin care și-a prezentat demisia în fața președintelui Maiei Sandu a semnat-o tot în data de 31 decembrie 2020. Dacă din 31 decembrie Chicu nu mai este premier, respectiv, din acel moment a început să curgă termenul de 15 zile, prevăzut de jurisprudența Curții Constituționale, în care președintele Maia Sandu este obligată să desemneze un premier. Asta înseamnă că termenul limită ar fi 14 ianuarie 2021, adică exact peste trei zile.

 

Paradox: Președintele se teme ca Parlamentul îi va accepta candidatura la funcția de premier

Este evident că șeful statului nu se grăbește să anunțe numele premierului desemnat și asta pentru că, oricare ar fi acesta, el ar putea fi acceptat de către o majoritate formată ad-hoc de 51 de deputați. De această părere sînt mai mulți analiști politici, care explică acest paradox prin faptul că aproape toate fracțiunile parlamentare, cu excepția PAS, nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate. Și aceasta este o opinie pertinentă dacă ții cont că PPDA, PDM, Pro Moldova și Pentru Moldova (dacă nu aderă la Partidul Șor) nu au nicio șansă să treacă pragul electoral.

Așa că Maia Sandu așteaptă ca membrii Curții Constituționale să răspundă interpelării cu privire la autodizolvarea Parlamentului. Însă Cutea, la rîndul ei, nu se grăbește să scoată o astfel de decizie pentru că aceasta ar fi una descalificantă pentru ea.

În aceste condiții (adică în condițiile în care Curtea Constituțională nu va trece peste prevederile constituționale și, mai ales, peste propriile hotărîri adoptate anterior și nu va da undă verde autodizolvării Legislativului), rămîn două căi prin care Parlamentul poate fi dizolvat și pot fi declanșate alegerile parlamentare anticipate, ambele prevăzute de articolul 85 al Constituției:

(1) În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Acum este greu de spus pe care cale se va merge, mai ales că asta depinde de decizia pe care o va lua sau nu o va lua Curtea și de candidatul pe care îl va desemna la funcția de premier sau nu-l va desemna Maia Sandu.

 

O profeție pentru mandatul Maiei Sandu

Marți, 12 ianuarie, Maia Sandu merge în prima sa vizită oficială peste hotare - la Kiev.

Momentul în care are loc această deplasare peste hotare și situația politică în care se află țara sînt de natură să trădeze, să prorocească, dacă vreți, multe lucruri despre perioada pe care o va traversa Republica Moldova în mandatul Maiei Sandu: o preocupare exagerată pentru relațiile externe, în special cu partenerii din Vest, și o debandadă totală pe plan intern, în administrarea țării. Și încă ceva: o preocupare la fel de exagerată pentru propria imagine politică, am în vedere imaginea Maiei Sandu și a PAS. Și atît.

Sergiu PRAPORŞCIC (sputnik.md)