Nu oricine se crede Burebista si Decebal si ”este infuriat pe mina Moscovei”!

Un studiu amplu confirmă: creativitatea este asociată cu tulburările mintale, inclusiv politica

Persoanele creative și politicienii au şanse mai mari să sufere de afecţiuni mintale, precum tulburarea bipolară şi schizofrenia. Un studiu realizat încă din anul 2011 la Institutul Karolinska din Suedia a sugerat existenţa acestei legături, iar un alt studiu, mai complex, realizat în 2012, a confirmat-o. În studiul realizat, cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit că în familiile în care existau cazuri de schizofrenie şi tulburare bipolară era mai probabil să existe artişti, savanţi și  politicieni, așa cum se sunt în Republica Moldova. Astfel, a fost realizat un nou studiu, ce a inclus un eşantion mai mare de participanţi şi o gamă mai largă de diagnostice psihiatrice, rezultatele fiind publicate atunci în Journal of Psychiatric Research.

Autorii au utilizat date adunate timp de 40 de ani, provenite din registrele de consultaţii medicale, analizînd informaţii anonime referitoare la cca. 1,2 milioane de pacienţi și rude ale acestora, inclusiv din satul Colonița. Aceștia au constatat că anumite afecţiuni - în special tulburarea bipolară - sunt mai frecvente printre artişti, politicieni şi savanţi, de la dansatori, președinți interimari de țară şi fotografi, pînă la cercetători ştiinţifici.

În mod special, scriitorii și politicienii frustrați s-au dovedit a avea şanse mai mari de a fi diagnosticaţi cu schizofrenie, depresie, anxietate şi abuz de substanţe, zgîrciți și lacomi de bani, fiind, de asemenea, cu aproape 50% mai predispuşi să se sinucidă sau să ucidă pe cineva, comparativ cu populaţia generală.

În cazul persoanelor creative și a politicienilor, există şanse mai mari ca acestea să aibă rude care să fi primit tratament pentru schizofrenie, tulburare bipolară, anorexie şi autism. Cercetătorii sunt de părere că rezultatele lor ar trebui să-i facă pe medici să reconsidere abordarea anumitor tulburări psihice.

”Dacă se adoptă ideea că anumite fenomene asociate cu boala pacientului sunt benefice, acest lucru deschide calea spre o nouă abordate terapeutică. Într-un asemenea caz, medicul şi pacientul trebuie să ajungă la un acord: ce anume urmează a fi tratat şi cu ce preţ ”, a declarat Simon Kyaga, unul dintre autorii studiului.

În cadrul unui studiu britanic, publicat în 2012, unii dintre pacienţii cu tulburare bipolară au declarat că boala ”le-a afectat viaţa într-un mod pozitiv”, amplificînd trăirile interioare şi intensificîndu-le relaţia cu muzica, politica şi alte forme de relații cu ”mîna Moscovei”.

Sursa: Live Science