NOUA ORDINE MONDIALA

O Americă debusolată, o Rusie puternică şi o Europă dezintegrată

Rusia şi SUA încearcă să-şi redefinească relaţiile, în contextul războiului din Siria. Statele Baltice au fost cuprinse de groază, descoperind rachetele ruseşti lîngă Polonia.

Fostul preşedinte al SUA, George Bush a spus odată că s-a uitat în ochii lui Putin şi, astfel, l-a privit în suflet. Bush, desigur a exagerat propria-i perspicacitate, însă, el cel puţin, se uita în ochi. Spre deosebire de el, Obama preferă să privească într-o parte, chiar dacă Putin recurge la acţiuni care deranjează membrii NATO.

În timp ce în America toată lumea discuta despre publicarea înregistrării audio a lui Trump, Putin a făcut mişcarea pe care a amînat-o timp de opt ani: el a transferat rachetele în Kaliningrad, enclavă rusească între Polonia şi Lituania. Este cea mai vestică regiune a Rusiei, de o importanţă strategică deosebită.

Moscova nu a oferit prea multe explicaţii. Reprezentantul oficial al ministerului apărării, generalul Igor Konaşenkov a spus că „rachetele au fost transportate în cadrul manevrelor anuale, care au loc pe pămînt, în mare şi în aer”. Iar cîteva zile înainte de asta, Kremlinul a spus că examinează şi posibilitatea dislocării de baze militare în Cuba şi Vietnam.

Viceministrul apărării Rusiei Nikolai Pankov a spus că aceşti paşi denotă „o nouă abordare” şi că e firesc ca Rusia să reacţioneze la schimbările internaţionale.

Oricît ar părea de straniu, presa americană nu a atras atenţie acestor fapte. Primele 20 de minute ale dezbaterilor candidaţii au vorbit despre o înregistrare audio cu Trump, apoi despre impozitele neplătite de Trump, apoi despre corespondenţa secretă a lui Hillary Clinton. Apoi şi-au amintit de războiul din Siria.

În acest context s-a vorbit mult despre faptul că SUA a anunţat despre încetarea tratativelor cu Rusia asupra Siriei. Mai puţin s-a vorbit despre faptul că SUA a bombardat aeroportul militar soldat cu moartea a 90 de soldaţi şi ofiţeri ai armatei guvernamentale.

E adevărat că Pentagonul „a exprimat regrete în legătură cu decesul oamenilor” şi a declarat că lovitura a fost aplicată din greşeală. Nici Rusia, nici Damask-ul nu au crezut. Pentru că este vorba despre un aeroport, obiectiv bine cunoscut. Nici statul islamic, nici Al-Qaeda nu au aeroporturi. Cel puţin în Siria. Astfel, americanii au ratat şansa ca Rusia să devină partener în lupta cu gruparea stat islamic, parteneriat, care putea conduce şi la o înţelegere reciprocă asupra Ucrainei şi Crimeei.

Deşi tensiunea în relaţiile ruso-americane este în creştere, puţin probabil că vom asista la o explozie. Chiar în săptămîna trecută au apărut tentative de dialog. Astfel, deşi americanii au declarat că încetează colaborarea cu Rusia, Kerry a capitulat şi i-a telefonat lui Lavrov…

După Makor rishon, Israel