Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau sarlatan?

În 1503, s-a născut Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), astrolog, matematician şi medic francez. Celebritatea sa se datorează lucrării "Les Propheties", a cărei primă ediţie a apărut în 1555. În literatura tuturor timpurilor, i s-a acordat titlul de prevestitor al tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întîmple în lume. Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, iar multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greşit (d. 2 Iulie 1566). Astrologie, astronomie, vrăjitorie, divinaţie, chiromanţie sau… înșelăciune? Vreme de secole, istorici, oameni de ştiinţă sau oameni simpli s-au întrebat care dintre aceste cuvinte ar descrie mai bine creaţia celebrului şi încă controversatului Michel de Nostradame. A fost acesta un vizionar, un om înzestrat de divinitate sau un om de ştiinţă erudit? Sau poate omul potrivit la locul potrivit…

Istoria păstrează în memoria sa biografii ale unor oameni celebri, însă a căror sursă a creaţiei şi existenţă au rămas încă un mister. În cazul lui Nostradamus, nu este încă foarte clar dacă omul a supravieţuit operei sau opera a supravieţuit omului, însă este cert că interesul stîrnit în jurul acestui subiect are o natură duală: atît omul Nostradamus, cît şi opera sa au fascinat generaţii întregi de cercetători, dintre care unii şi-au închinat întreaga viaţă aprofundării şi dezlegării aurei de mister pe care un medic care a trăit cu aproape 500 de ani în urmă a reuşit să o creeze în jurul său.

Formaţia unui vizionar

Michel se naşte în anul 1503 în sînul unei familii evreieşti, proaspăt convertită la catolicism. Deşi copiii familiei Nostradame sunt crescuţi în spiritul religiei catolice, există dovezi ale unei cunoaşteri temeinice ale Cabalei în cazul lui Nostradamus şi chiar influenţe ale dogmei cabalistice în rîndul Profeţiilor. Michel a fost educat în spiritul umanist, cu un accent deosebit asupra limbilor străine. Deşi într-un anumit moment al vieţii sale biografii pierd firul educaţiei tînărului Michel, opera sa oglindeşte întru totul preceptele Renaşterii. Există o dovadă, totuşi, a înscrierii acestuia la cursurile de medicină ale facultăţii din Montpellier, care datează din 23 Octombrie 1529. Nu se ştie cît au durat studiile sale de medicină, însă există mărturii ale trecerii sale prin diverse zone ale Franţei, în care practică profesia de medic.

Pentru acesta, practica era cu mult mai elocventă în cadrul unei meserii decît studiul teoretic. Primii ani ai carierei de medic ambulant i-au prilejuit legarea unor prietenii cu alţi medici sau oameni de cultură. Înainte de a se stabili în Salon-de-Provence, în anul 1547, întreprinde şi o călătorie în Italia, prilej pentru a acumula mai multe cunoştinţe medicale, dar şi gastronomice. Nostradamus nu este nici pe departe un rebel al epocii sale, ci doar unul dintre mulţii savanţi rătăcitori care umblau din oraş în oraş în căutarea unui protector şi a unor ocazii de a-şi exersa meseria. Din fericire pentru el, în acea vreme, cei care aveau cunoştinţe medicale nu prea aveau timp să se plictisească şi nici să moară de foame.