NOI METODE DE-A PREZICE SUCCESUL UNEI CĂSNICII

Multe lucruri în viaţă se produc cu o probabilitate de 50%. Dacă vom crede multiplelor cercetări, unul dintre acestea ţine de divorţ, scrie corespondentul The Wall Street Journal, Robert Sapolsky.

Nu-i de mirare că în căutarea factorilor ce-ar putea prezice succesul unei căsnicii au fost lansate o mulţime de investigaţii ştiinţifice şi pseudoştiinţifice. Unii savanţi au scanat creierul oamenilor în timp ce aceştia vorbeau despre soţii sau soţiile lor. Alţii au cerut cuplurilor familiale să discute vreo problemă importantă pentru relaţia lor şi le urmăreau mişcările corpului. Mai este şi un grup de matematicieni de la Harvard care afirmă că există mare probabilitate ca o căsnicie să ţină dacă viitorii soţi vor răspunde totuna la trei întrebări: „Vă plac filmele horror?”, „Aţi călătorit vreodată de unul singur într-o ţară străină?” şi „N-aţi dori oare să lăsaţi totul baltă şi să locuiţi pe-un iaht?”.

O completare interesantă la datele acumulate în acest domeniu este şi cercetarea coordonată de James McNulty de la Universitatea din Florida. Savanţii au rugat 135 de perechi proaspăt căsătorite să răspundă la întrebări standard referitor la viaţa lor de familie. Sondajul a fost repetat peste patru ani.

Principala noutate a acestei investigaţii a constat în „associative priming tasc” (un fel de exerciţiu asociativ). Pe ecrane apăreau diferite cuvinte, de tipul „miraculos” sau „scîrbos”, iar participanţii la experiment trebuiau să apese rapid pe unul din două butoane, în funcţie de felul asociaţiilor provocate. Fiecare cuvînt era urmat de o fotografie a unei persoane întîmplătoare. Imaginea apărea doar pentru 300 de milisecunde – prea repede ca participanţii să înţeleagă ce-au văzut, însă suficient pentru subconştientul lor. Dacă faţa trezea emoţii pozitive, creierul imediat se concentra asupra gîndirii pozitive. Or, dacă după o asemenea fotografie urma şi un cuvînt cu sens pozitiv, atunci creierul imediat sesiza acest fapt. Totuşi, dacă era vorba de-un cuvînt negativ, atunci în subconştient se producea o disonanţă şi pentru apăsarea butonului emoţiilor negative erau necesare cîteva milisecunde suplimentare. În succesiunea de imagini şi cuvinte fiecărui participant la experiment i-a fost arătată fotografia soţului sau soţiei, determinîndu-se în aşa mod reacţia automată faţă de cealaltă pereche.

„Astfel, savanţii au ajuns la concluzia principală: cu cît este mai mare percepţia subconştientă negativă la persoanele nou-căsătorite , cu atît mai mică va fi satisfacţia în căsătorie peste patru ani”, se arată în articol.

„Despre ce ne învaţă această cercetare? Probabil despre faptul că toţi îndrăgostiţii înainte de-a semna actele la oficiile stării civile ar trebui să facă nişte teste. Totodată, multe dintre informaţiile despre creier şi comportament sînt o avertizare că oamenii sînt supuşi unor perpetue forţe interioare biologice despre existenţa cărora nici nu bănuim”, scrie The Wall Street Journal.

Sursă: The Wall Street Journal