Nicolae Timofti, pentru evitarea alegerilor anticipate

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a pronunţat, pe 20 martie, pentru continuarea cursului proeuropean al ţării şi pentru evitarea alegerilor anticipate. Afirmaţiile au fost făcute de şeful statului la finele unei runde de consultări cu fracţiunile parlamentare din fosta AIE.

La finele consultărilor, şeful statului a spus că toate partidele au căzut de acord să coopereze pentru evitarea anticipatelor. El a adăugat că la întrevederi au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv o candidatură pentru funcţia de premier, dar a evitat să ofere detalii, precizînd că este prematur.

După consultările cu şeful statului, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat că liberal democraţii au adus la cunoştinţa preşedintelui ţării opinia lor cu privire la candidatul pentru funcţia de premier.

Reprezentanţii fracţiunii PL au fost tranşanţi în declaraţii şi au spus că nu vor susţine în nici un caz candidatura lui Vlad Filat pentru funcţia de premier.

Mai puţin categoric a fost liderul PD, Marian Lupu, care a specificat că formaţiunea sa nu va propune o candidatură pentru funcţia de premier. "Pentru numirea unei candidaturi este necesară găsirea unui compromis la negocierile dintre partidele din coaliţia de guvernare", a adăugat Lupu.

La 5 martie curent, cu votul PCRM, al PD şi al deputaţilor neafiliaţi, Guvernul condus de Premierul Vlad Filat a fost demis.

Moldpres