ÎN R. MOLDOVA SE DESFĂŞOARĂ ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

În perioada 19-30 septembrie, la Chişinău se desfăşoară Zilele europene ale patrimoniului. Din iniţiativa Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, manifestări cu această ocazie vor fi organizate în toată ţara.
Potrivit lui Ion Ştefăniţă, director al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, pe 19 septembrie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost vernisată expoziţia „Patrimoniul cultural – punte spre viitor”. Tot atunci au fost premiaţi arhitecţi, jurnalişti şi oameni de cultură care au contribuit la protejarea patrimoniului cultural.
„Vom prezenta lista roşie a patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Prin această listă vom atenţiona opinia publică despre monumentele de arhitectură care sînt pe cale de dispariţie şi necesită în regim de urgenţă intervenţia noastră, a tuturor”, a declarat Ion Ştefăniţă.
Vineri, 20 septembrie, la Chişinău a avut loc masa rotundă cu genericul „Patrimoniul cultural: de la realitate la necesitate”. În aceeaşi zi, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală a fost vernisată expoziţia „Din tezaurul natural al muzeului”.
„Este o expoziţie pe care o facem o dată la zece ani. Aici se expun obiecte foarte rare care fac parte din patrimoniul nostru cultural. Multe dintre ele sînt aduse de peste mări şi ţări: scoici, animale exotice ş.a., care reprezintă fauna lumii întregi”, a afirmat Varvara Buzilă, director-adjunct al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală.
Expoziţia va putea fi vizionată pînă pe 1 decembrie 2013.

Sursa: Moldpres