ÎN CE ŢĂRI STUDIAZĂ COPIII POLITICIENILOR

Atunci cînd este vorba de educaţia copiilor, politicienii autohtoni aleg, de regulă, cele mai prestigioase instituţii de învăţămînt de peste hotare. CURENTUL a realizat un material din care veţi cunoaşte ce copil de politician şi unde studiază.

Marea Britanie

Cei doi fii ai lui Victor ŞelinPreşedintele Partidului Social Democrat din Moldova (PSDM), au ales Anglia pentru studii superioare. Tot în Anglia au studiat şi fetele mai mari ale deputatului democrat Valeriu Guma. Daniela şi Valeria au studiat la şcoli prestigioase din această ţară, iar apoi au revenit şi s-au angajat în ţară. De asemenea, pentru Anglia au optat şi copiii ex-Premierului Ion SturzaGicu, fiul ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, în 2013, a absolvit Facultatea de Transport şi Logistică la University of Ashton din Birmingham, Anglia, iar în prezent studiază la Cass Business School din Londra. Dumitru, fiul ex-Directorului adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu a absolvit mai multe instituţii peste hotare, printre care: Uppingham School din Marea Britanie, Rotterdam School of Management, Erasmus University în 2006, The Wharton School din Statele Unite ale Americii. Nicoleta, fiica mai mare a liberal-democratului Nicolae Juravschi, studiază economie la Londra. Cătălina şi Dan, copiii Secretarului General al PL, Oleg Bodrug studiază în Marea Britanie. Cătălina studiază la Stowe School, iar Dan – la Bellerbys College Cambridge. Tristanfiul mai mic al Primului ministru Iurie Leancă studiază, de asemenea, în Marea Britanie. Tot acolo, a studiat şi Alexandru, fiul lui Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican (PPR). Cristian Andronic, fiul cel mai mic al lui Nicolae Andronic, este elev la Liceul „Prometeu” şi va merge la studii în Franţa sau în Marea Britanie, potrivit tatălui său. Şi vicepremierul Natalia Gherman, fiica primului Preşedinte al RM, Mircea Snegur, a absolvit King’s College, Universitatea din Londra, masterat în domeniul de securitate, în 1999.

Federaţia Rusă

Chiril, fiul ex-Preşedintelui RM, Petru Lucinschi, deputat PLDM, este diplomat de profesie. El a absolvit Academia Diplomatică din Moscova. Fratele său, Sergiu, este actor de profesie. El a absolvit Academia GITIS (Academia Rusă Teatrală din Moscova). Oleg, fiul fostului Preşedinte al RM, Vladimir Voronin, a absolvit Academia Administrării de Stat pe lîngă Preşedintele Federaţiei Ruse în 1997. Şi Cristina, fiica mai mică a deputatului democrat Iurie Bolboceanu, este studentă la Sankt-Petersburg, Rusia.

România

Natalia, fiica Preşedintelui de Onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a studiat la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Tot în România, la Iaşi a studiat Alexei, fiul Preşedintelui RM, Nicolae Timofti. El a studiat dreptul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Ştefan şi Ruxanda – copiii lui Iurie Roşca, ex-lider al Partidului Popular Creştin Democrat, ex-vicepremier, de asemenea, au ales România. Fiul cel mai mare, Ştefan, a studiat la Universitate la Bucureşti, facultatea sociologie. Ruxanda la fel a mers la studii în Bucureşti, ea a absolvit facultatea comunicare şi relaţii publice.

Elveţia

Elveţia este ţara unde îşi fac studiile copiii altor doi politicieni. Este vorba despre copiii liderului PLDM, Vlad Filat, Luca şi Iustina, dar şi de fiul prim – vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, Timofei care, de asemenea, studiază într-un colegiu de elită din Elveţia.

Franţa

Madlene, fiica mai mare a deputatei comuniste Violetei Ivanov, îşi face studiile la două universităţi: la Academia de Studii Economice din Chişinău, facultatea Business şi Adiminstrare, şi la Universitatea Sorbona din Paris, la Drept Internaţional. În Franţa, au studiat şi copiii ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Vitalie şi Diana au studiat Wine Business în capitala Burgundiei – Dijon.

Statele Unitele ale Americii şi Danemarca

Octavian, fiul ministrului Apărării Vitalie Marinuţă, studiază la Academia Forţelor Aeriene din SUA, iar după terminarea studiilor intenţionează să revină în ţară pentru a activa în domeniul apărării din Republica Moldova. Fiica mai mică a ministrului, Ionela este înmatriculată din 2013 la o universitate din Danemarca.

Germania

Marius, fiul Prim – ministrului RM, Iurie Leancă, îşi face studiile de masterat la Institutul de Drept şi Finanţe din Frankfurt, Germania. El a ales Germania după ce a studiat în Olanda, România, dar şi acasă.

Olanda

Fiii lui Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, după absolvirea liceului, au ales Olanda. Unul studiază la Facultatea de Studii Economice a Universităţii Groningen, iar cel de-al doilea studiază Dreptul Internaţional la Universitatea „Erasmus” din Rotterdam.

Letonia

Mircea, fiul ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a absolvit liceul la Stockholm, iar, studiile superioare le face la Universitatea din Riga.

CURENTUL notează că, în Marea Britanie, mai ales la Oxford sau Cambridge, sînt aplicate cele mai mari taxe. Taxa de şcolarizare pentru un student non-UE variază de la 11 000 euro pînă la 30 000 de euro, iar dacă aplici în calitate de cetăţean român, taxele scad considerabil – pînă la 4000 euro. În Danemarca şi Finlanda, acestea ajung pînă la 10 000 euro. În Franţa, înscrierea la o universitate publică este de la 150 pînă la 700 euro, iar la o instituţie privată suma creşte pînă la cîteva sute de euro. În Germania, preţurile variază de la 200 de euro pînă la o mie de euro. În Elveţia, preţurile sînt de la 750 la 3 000 euro, iar în Suedia – de la 9 mii la 15 mii euro, potrivit studiimoldova.info.

Cristina PENDEA 
(Curentul.md)