Moscova someaza liderii din Kosovo sa inceteze provocarile la adresa Serbiei

Administraţia Vladimir Putin a somat, Marţi după-amiază, liderii din Kosovo să înceteze „provocările” la adresa Serbiei, în contextul tensiunilor dintre Priştina şi Belgrad, potrivit mediafax. Kosovo „a provocat” Serbia. Incursiunea în Nordul Kosovo „are rolul de a genera temeri în rîndul populaţiei non-albaneze şi de a prelua prin forţă controlul asupra acestor zone”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe.

Poliţia din Kosovo susţine că a efectuat o operaţiune împotriva unor grupuri infracţionale din comuna Zubik Potok, situată într-o zonă din Nord populată în principal de etnici sîrbi. Cinci agenţi de poliţie kosovari şi şase civili de etnie sîrbă au fost răniţi în confruntări, iar zeci de etnici sîrbi au fost arestaţi. Printre persoanele arestate s-a numărat un cetăţean rus, membru al Misiunii ONU din Kosovo, care a fost ulterior eliberat.

Incursiunea într-o provincia majoritar sîrbă a generat reacţia vehementă a Belgradului, care a anunţat plasarea Armatei în stare de alertă şi a avertizat că există riscul escaladării tensiunilor.