Moment istoric la Istanbul. Erdogan insusi a rostit prima rugaciune musulmana dupa ce catedrala Sfinta Sofia a redevenit moschee

Moment istoric la Istanbul, unde Vineri a avut loc prima rugăciune musulmană, după ce catedrala Sfînta Sofia a redevenit moschee. Sunt și primele rugăciuni din incintă, în ultimii 86 de ani.

Sute de credincioși musulmani au fost prezente la acest eveniment, în moschee, alături de Președintele Turciei. Recep Erdogan este cel care a insistat ca Sfînta Sofia să-și reia funcția religioasă. Șeful statului a deschis ceremonia religioasă cu cîteva cuvinte din Coran.

Sfînta Sofia a fost cea mai mare catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, după care a fost transformată în moschee după căderea Constantinopolului în faţa expansiunii otomane. A rămas moschee pînă în 1934 cînd a fost transformată în muzeu.

O instanţă turcă a ajuns recent la concluzia că transformarea în muzeu a Sfintei Sofia s-a făcut fără a se respecta legea, iar Preşedintele Erdogan nu a pierdut prilejul de a declara monumentul din nou moschee. Credincioşii musulmani se pot ruga începînd de Vineri în Sfînta Sofia.