MOLDOVA, UN STAT CA UN SAT FARA CIINI DE PAZA

Avem o ţară, Moldova. Cum procedăm cu ea? Invitaţie la discuţie

La întrebarea elementară “Ce este Republica Moldova?” răspunsul pare a fi şi el elementar – este o ţară, un stat. Dar orice stat se defineşte prin teritoriu, populaţie, societate, interese naţionale, guvern, legi, istorie, cultură, economie naţională, mod de viaţă – toate aceste caracteristici deosebindu-l de oricare alt stat.

Totuşi, încercînd să definim Republica Moldova prin aceste componente standard, ne ciocnim deîndată de piedici, practic, de netrecut.

Astfel, am impresia că teritoriul suveran al statului nu este recunoscut la modul real de nici un vecin din cei doi ai Moldovei, precum nu este recunoscut nici de alte state – Rusia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Israel, UE, SUA şi alte organizaţii internaţionale cum ar fi OMC, BM, FMI. Să fim înţeleşi corect: acest teritoriu nu este recunoscut în sensul că statele şi organizaţiile interguvernamentale numite acţionează pe teritoriul suveran al RM fără să ţină seama de legile şi de autoritatea guvernului Republicii Moldova. Adevărat că sub acest aspect Moldova nu este pentru organizaţiile interguvernamentale un caz singular, însă pentru România şi Ucraina este.

Dacă e să luăm populaţia, atunci situaţia este şi mai încîlcită. Cine dintre locuitorii Republicii Moldova, dotaţi cu paşapoarte de cetăţeni ai RM, se identifică în acelaşi fel cu RM ? Sub aspect de raportare la ţara/statul numit RM locuitorii săi sînt extrem de diferiţi, pînă la opus.

Dar care să fie interesele acestui stat? În ce măsură ele reflectă interesele populaţiei sale? Sau, mai exact, ale căror grupuri ale populaţiei le reflectă şi de ce pe ale altor grupuri nu le reflectă? Ce ierarhie există între asemenea grupuri? Sau, formulînd şi mai tranşant întrebarea, al cui stat este Republica Moldova? Al căror grupuri ale populaţiei controlate de el?

Întrebări, întrebări şi iar întrebări... La care, odată şi odată, trebuie să încercăm a da răspuns, măcar la o parte dintre ele. Este inacceptabil, dacă nu chiar o crimă, ca elitele intelectuale şi politice de la noi să tacă într-o problemă vitală pentru prezentul şi viitorul nostru. Iată de ce salut această invitaţie la discuţie făcută tuturor de către ziarul Moldova Suverană.

Ion COLESNIC, inginer din Chişinău

Nistor Grigore 31.01.2017 - 10:18

Momentan, dupa alegerea lui Игорь Додон in urma ultimul scrutin, Moldova este a Rusiei, pentru ca Moldova are inca multi rusi, dar si multi moldoveni care viseaza ruseste. Oare nu acestia l-au legitimat pe Игорь Додон care imediat s-a dus la Kremlin unde fata de Putin se angajeaza sa plateasca datoria la gaze a Transnistriei, sa ceara scuze Transnistriei pentru razboiul din 1992, sa federalizeze tara, sa schimbe denumirea limbii si istoriei romanilor, sa denunte tratatul de aderare la UE si sa integreze Moldova in Uniunea vamala Eur-Asia? Moldova este ca ceva .... foarte subtire intre doua falii/felii, Rusia la est si România/UE la vest, in continua deruta si instabilitate economica si sociala. Moldovenii trebuie sa decida la un moment dat de ce falie se vor lipi, fizic, cale de mijloc nu exista.