MINISTRUL AGRICULTURII ANUNŢĂ PRIORITĂŢILE PENTRU ANUL CURENT

Soluţionarea problemei gajului pentru fermierii începători reprezintă una din cele trei priorităţi ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru anul curent. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă luni, 17 februarie, de către ministrul Vasile Bumacov.

Bumacov a precizat că băncile solicită un gaj de 300% pentru suma împrumuturilor eliberate fermierilor. Astfel, pentru cei care vor să iniţieze o afacere în agricultură practic este limitat accesul la creditare. „Chiar astăzi ne vom întîlni cu reprezentanţii băncilor şi sperăm să ajungem la un numitor comun privind diminuarea substanţială a gajului pentru creditarea afacerilor în agricultură”, a subliniat ministrul. O altă prioritate a MAIA va fi obţinerea de noi resurse nerambursabile pentru subvenţionarea agriculturii. În acest context, ministerul speră la sprijinul finanţatorilor externi.

„Cele mai multe solicitări de subvenţii nerambursabile sînt pentru procurarea tehnicii agricole şi pentru sisteme de irigare, însă rămîne mic numărul solicitărilor pentru demararea afacerilor în agricultură”, a remarcat ministrul, punînd accentul şi pe necesitatea diversificării categoriilor de beneficiari. Vasile Bumacov a mai spus că, începînd cu 18 februarie, conducerea ministerului va efectua vizite în teritoriu pentru a informa despre subvenţiile nerambursabile în agricultură şi pentru a convinge populaţia de atractivitatea businessului agricol.

În anul 2014, fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli constituie 500 de milioane de lei, faţă de 400 de milioane lei în 2013. 46 de milioane din cele 500 este grantul acordat de către Comisia Europeană. Potrivit Regulamentului de subvenţionare în agricultură pentru anul 2014, aprobat de Guvern, agricultorii care intenţionează să înfiinţeze livezi de vişin, cireş, caişi, pruni sau piersici vor putea solicita subvenţii de la 20 la 30 de mii de lei pentru hectar. La înfiinţarea plantaţiilor de arbuşti fructiferi subvenţiile eliberate vor fi de 50 de mii de lei la hectar.

S-a mărit subvenţia şi pentru agricultorii care vor defrişa plantaţii multianuale – de la 3 mii la 5 mii de lei la hectar. Cît priveşte stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor pe teren protejat: sere de iarnă, solarii, tuneluri – subvenţiile se majorează pînă la 70% pentru grupurile de producători şi pînă la 60% pentru producători agricoli individuali. Pentru stimularea lucrărilor de irigare a terenurilor subvenţiile se măresc cu pînă la 50%. În vederea stimulării investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, fermele de bovine vor fi subvenţionate cu pînă la 60% din investiţii, iar cele de ovine – pînă la 50%. În acest an vor beneficia de subvenţii şi piscicultorii.

Tineri fermieri vor fi considerate persoanele pînă la vîrsta de 35 de ani. Pînă acum censul de vîrstă era de 30 de ani. Vasile Bumacov, spune că această modificare le va permite ca mai multor persoane tinere să beneficieze de subvenţii mai mari cu 10% comparativ cu ceilalţi fermieri.

Pentru a primi subvenţia în agricultură, agentul economic urmează mai întîi să pună pe roate afacerea, prin investirea mijloacelor proprii sau creditatelor contractate, după care este în drept să depună cererea de subvenţionare.

Sursa: IPN