MII DE PERSOANE AU PROTESTAT IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE

Mii de persoane au participat pe 29 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din capitală la o nouă acțiune de protest împotriva guvernării. Protestatarii au cerut demisia conducerii țării și organizarea alegerilor anticipate.

Oamenii veniți din întreaga țară, dar și cei care au stat în corturile instalate în PMAN, au scandat lozinci antiguvernamentale, au fluturat steaguri și au cerut autorităților să găsească banii furați din sistemul bancar și să revizuiască tarifele la gaz și energie electrică. La acțiune au ținut discursuri mai mulți lideri de opinie, analiști, tineri și agricultori.

Vorbitorii au anunțat că în scurt timp vor oferi o alternativă partidelor aflate la guvernare. „Pînă la finele lunii decembrie vom constitui o noua forță politică și vom face o lista de 101 parlamentari care vor reprezenta poporul. Fiecare din voi poate participa la constituirea acestei forțe, ce va duce la scoaterea Parlamentului din captivitate”, a menționat Vasile Năstase, unul din liderii protestatarilor.

El a specificat că în scurt timp va fi demarată procedura de organizare a unui referendum pentru modificarea modalității de alegere a șefului statului. “Vrem un președinte vocal și responsabil, unul care să lupte pentru revendicările poporului. Președintele ce va fi ales de popor va trebuie să revizuiască deciziile de oferire a sutelor de ordine și medalii înmînate în ultimul timp. Începînd de mîine vom avea listele de subscripții si vom demara procedura de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului popular”, a adăugat Năstase.

Liderii protestatarilor din platforma Demnitate și Adevăr au anunțat că nu vor renunța la revendicările înaintate anterior și vor continua protestele atît în PMAN, cît și în regiunile țării. Tot pe 29 noiembrie au avut loc proteste și la Soroca, Orhei, Căuşeni, Bălţi, Hînceşti, Cahul şi Ungheni.