MAREA DIVERSIUNE A ADEVARATULUI VINOVAT DE EXTRADAREA PROFESORILOR TURCI

Şi prin criminala extrădare sau deportare a celor şapte profesori turci de la selectul liceu de elită „Orizont” actuala guvernare vrea să demonstreze că face ce vrea, că nu este dispusă să facă nici o concesie democratică UE, CEDO ori SUA. Actualii guvernanţi, în raport cu Occidentul, sînt atît de rupţi de realitate din cauza beţiei Puterii încît îşi imaginează că pot avea o independenţă asemănătoare cu unele ţări puternice pe plan mondial ca Rusia, China sau SUA. Guvernanţii de la Chişinău nu-şi imaginează nici o clipă că, la rîndul lor, pot fi sancţionaţi, pe drept, de către entităţi statale sau instituţionale din Occident cu mult mai dur decît au făcut-o ei cu respectabilii profesori turci de la Liceul „Orizont”.

Naşul lui Andrian Candu, preşedintele servil şi infatuat, în acelaşi timp, al Parlamentului, a distrus într-o clipă destinele a şapte familii cu o cruzime de-a dreptul criminală. Sub actuala guvernare, absolut nici un cetăţean al Republicii Moldova şi chiar un turist străin nu mai au absolut nici o siguranţă în privinţa securităţii personale. În orice ţară democratică, siguranţa cetăţeanului este mai presus decît siguranţa Statului, iar asta pentru că siguranţa cetăţeanului este cea care furnizează siguranţa Statului. Nici un dictator nu este etern, chiar dacă el, în contextul unui proces mintal descifrabil mai precis de către psihiatri, se crede UN ALES nemuritor şi stăpîn absolut al timpului său.

Deocamdată, în această ţară, singurul om care are încă o siguranţă deplină asupra propriei securităţi şi asupra dominării absolutiste a ţării este Vladimir Plahotniuc. Aşa au crezut şi Stalin, Hitler, Gaddafi ori Saddam Hussein. Toate pînă ÎNTR-O ZI! Toate proprietăţile, averile lui Plahotniuc ori Candu, din nefericire pentru ei, nu se află în Est, ci în Vest, iar iminenţa unor inevitabile inculpări internaţionale a lor se cam pregăteşte să le bată la uşă. Aşa cum scriam mai sus, nici un dictator nu este etern, însă sînt eterne trădările şi pedepsele pe care acestea le atrag după sine.

 

Ce caută numele lui Dodon în afacerea lui Plahotniuc cu extrădările?

Încă din primele clipe cînd s-a aflat despre ticăloasele extrădări ale profesorilor turci, întreaga presă moldovenească a afirmat, fără dubii şi probe, că principalul vinovat şi cointeresat ar fi fost Preşedintele Igor Dodon, care a fost plasat într-o posibilă complicitate cu Plahotniuc. Astfel, toţi ziariştii moldoveni au muşcat, de astă dată pe gratis, momeala pe care le-a întins-o Plahotniuc. Ca nişte veritabili zarzavagii, improvizaţii jurnalişti moldoveni „au pus botul” la ceea ce lor li s-a părut a fi o evidenţă – dacă Preşedintele Turciei sponsorizează reparaţia clădirii Preşedinţiei, în mod automat, ca o răsplată, Preşedintele Dodon a fost nevoit să intervină pentru ca profesorii turci, consideraţi de către Recep Tayyip Erdoğan inamici, să fie extrădaţi mişeleşte! Exact asta şi-a dorit şi Plahotniuc! A obţinut o dezinformare publică masivă pe gratis, căci, altminteri, ar fi trebuit să plătească pentru ea multe mii de euro.

Dodon s-a pomenit prins într-o capcană mediatică teribilă, pe care se pare că nici nu riscă să o contracareze ca să nu se auto-inculpe, pe nedrept, şi mai mult. Dodon este total străin de aceste expulzări la fel tu, cititorule, eşti străin de masacrarea armenilor de către turci. Înscenarea diversionistă a lui Plahotniuc a funcţionat de minune în condiţiile în care jurnaliştii moldoveni „aproximativi” înghit orice şi cînd nu sînt plătiţi, iar cultura informaţională a moldoveanului-statistică provine prin „auzite”. Toată lumea ştie că înainte de a deveni Preşedinte şi după instalarea în funcţie lui Dodon i-au fost amputate drastic atribuţiile prezidenţiale fireşti, iar asta pentru ca Plahotniuc să aibă libertatea de a controla absolut tot în această biată ţară. Rog cititorul să mai reţină că în Septembrie 2017 Andrian Candu şi Vladimir Plahotniuc au efectuat vizite oficiale în Turcia, unde s-au întîlnit şi cu Președintele Erdoğan. Aşadar, singurul care putea să-i promită ceva Preşedintelui turc şi să se şi ţină de cuvînt este Plahotniuc, nu Dodon. În afară de dezinformarea mediatică, Plahotniuc nu-l poate şantaja cu nimic pe Dodon.

 

Profesorii turci au fost „condamnaţi” de Plahotniuc după ce a revenit din Turcia

Instrumentele instituţionale slugi de care s-a mai folosit Plahotniuc sînt SIS şi Parlamentul. Amatorismul criminal al slugilor instituţionale ale lui Plahotniuc a ieşit la iveală în toată penibilitatea lui. Înţelegem „firescul penibilităţii” deputaţilor care-l slujesc pe Plahotniuc „contra cost”, dar e greu de admis penibilul exces de zel al SIS. În particular, îmi este greu să înțeleg cum se simt unii profesioniști adevărați de la SIS care sînt nevoiți să-și asume, prin asociere, rolul de călăi.

În ziua de 8.IX., Parlamentul s-a întrunit într-o şedinţă închisă pentru audieri în legătură cu „expulzarea”, zic ei, guvernanţii, profesorilor turci. După şedinţă, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a declarat: „SIS, pe tot parcursul mai multor ani, a conlucrat cu serviciile străine. Nu s-au declanşat procesele la comanda serviciilor turceşti. Întocmai s-a respectat legislaţia.”

A doua zi după extrădarea mişelească a profesorilor, pe 7.IX, mass-media pro-guvernamentală din Turcia a scris: „Ieri-dimineață (6.IX; nota red.), serviciul de securitate turc, MIT, a reușit să participe la o „operațiune de succes” în R. Moldova prin care a fost dezmembrată o organizație apropiată de clericul Fethullah Gulen și care a constat în reținerea a șase persoane care ar fi ajuns deja în custodia lor și transportate într-o direcție necunoscută, a titrat portalul Balkaninsight. Operațiunea în sine este considerată ca fiind un mare succes de presa turcă: „După ce la începutul anului MIT (abrevierea serviciului de informații turc) a reușit o operațiune de succes de dezmembrare a FETO în Balcani (Kosovo), iată că acum a reușit una la fel în Moldova", scrie o publicație turcă citată de aceeași sursă. Simpatizanții clericului Gulen sînt numiți în Turcia FETO, care în traducere ar fi Organizația Teroristă a lui Fethullah.

Comparînd declaraţiile lui Candu cu cele scrise în presa proguvernamentală din Turcia, constatăm că „operaţiunea de succes” a MIT în Republica Moldova conţine o „conlucrare cu SIS” cu subordonarea legislaţiei moldoveneşti dorinţei exprese a Turciei. Profesorilor extrădaţi nu li s-au respectat nici cele mai elementare drepturi, mai cu seamă că doi dintre ei aveau deja cerere de azil politic. Acesta este şi motivul pentru care CEDO, în regim de urgenţă, a admis cazul lor şi a solicitat explicaţii Republicii Moldova. De asemenea, Candu minte de îngheaţă apele atunci cînd spune că extrădarea profesorilor turci nu are nici o legătură cu actuala guvernare, afirmînd că urmărirea lor operativă datează de prin 2006-2008. În acest context, iată ce scrie Ziarul de Gardă:

„Întîmplător sau nu, dar necazurile penale pentru rețeaua de licee „Orizont”, care, din 1993, activa fără probleme în R. Moldova, au început la doar o lună și cîteva zile după ce coordonatorul coaliției de guvernare și-a încheiat vizita în Turcia. Mai exact, la 2 Noiembrie 2017. Atunci, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a demarat căutarea probelor, astfel încît problema să fie abordată „în albia legală”, cum declara, anterior, Pavel Filip. Urmărirea penală a fost inițiată în baza a două articole din Codul Penal al R. Moldova: „finanțarea terorismului” și „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”, în dosar fiind vizată conducerea rețelei de licee „Orizont”. Atunci, însă, nimeni nu a făcut publică existența unui asemenea dosar.”

Mizînd pe ignoranța moldovenilor, Candu violează și terminologia substantivului feminin ”expulzare” în cazul profesorilor turci, iar aceasta în contextul admisibilității/înțelegerii universale a acestui termen. Astfel, guvernanții moldoveni, în realitate, i-a extrădat pe acești profesori Guvernului turc, care a solicitat acest lucru guvernanților moldoveni încă din 2017, nu i-a expulzat. Expulzarea, în sine, presupune obligarea cuiva de a părăsi țara, după procedurile legale de rigoare, și a se îndrepta într-o destinație (țară) dorită de el, nu impusă de către autoritățile țării care îl expulzează.

Statul mafiot Republica Moldova s-a reafirmat și prin modul criminal și banditesc cu care a procedat la arestarea brutală a profesorilor turci și extrădarea lor în Turcia sub identități false. Este o practică de tip mafiot care pare să devină o regulă în această țară. În acest context, îmi amintesc de procedura mafiotă prin care Veaceslav Platon, chiar dacă are infinit mai multe vini penale decît cele pentru care este judecat, a fost extrădat din Ucraina, probabil grație prieteniei sau parteneriatului de afaceri oligarhice dintre Plahotniuc și Președintele Poroșenko al Ucrainei!

 

O guvernare teroristă acuză de terorism nişte profesori paşnici şi eminenţi

Dacă în cazul afilierii profesorilor turci extrădaţi se poate vorbi despre o afiliere cu clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, atunci aceasta nu poate fi încadrată decît în dimensiuni educaţionale şi culturale, nicidecum politice sau extremist religioase. În acest sens pot depune mărturii absolut toate generaţiile de absolvenţi moldoveni ai liceelor „Orizont” împreună cu părinţii lor. Liceele „Orizont” au dat prestigiu învăţămîntului din această ţară inclusiv la nivel mondial. Performanţele de excepţie ale liceelor „Orizont” au fost cu putință tocmai apolitismului asumat și a concentrării exclusiv pe carte și performanță.

Republica Moldova are nevoie de un prieten așa cum este Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, dar asta în contextul unui respect reciproc în dimensiunile constituționale ale celor două State. Ca persoană particulară, poți face concesii unui prieten pe care-l respecți și să nu fumezi în prezența lui dacă el este nefumător ori să nu mănînci în fața lui ciocolată cu poftă știind că el este diabetic, însă ca Țară nu ai dreptul să-ți încalci Constituția și propriile legi atunci cînd un Președinte străin prieten ți-o cere în interesul său autocratic și efemer. În acest context, amintesc faptul că SUA, la cererea expresă și repetată a lui Recep Tayyip Erdoğan, refuză extrădarea clericului Fethullah Gülen, chiar și cu riscul ca Turcia să părăsească NATO. Și în SUA, așa cum spuneam mai sus, siguranţa cetăţeanului este mai presus decît siguranţa Statului, iar asta pentru că siguranţa cetăţeanului este cea care furnizează siguranţa Statului. Drepturile civile ale clericului Fethullah Gülen sînt mai importante pentru americani decît riscul dezintegrării NATO. Aici, în Est, vor mai fi nevoie de sute de ani pînă se va ajunge la o astfel de cultură cetățenească și politică.

 

Pe noi cînd ne arestați și cum o să ne ”expulzați”?

Am scris aceste rînduri deoarece îi cunosc de mai mulți ani pe vreo doi dintre profesorii turci extrădați. Am făcut reportaje despre Liceele „Orizont” și, prin 2010, chiar am fost la un Congres Internațional al Familiei, în Antalya, Turcia, organizat probabil și cu asistența clericului Fethullah Gülen, dar nu pot fi sigur pentru că nimeni nu ne-a spus asta. Niciodată, dar absolut niciodată nu i-am auzit sau simțit pe acești profesori că au preocupări ori pasiuni politice sau religioase în termeni colocviali ori misionari. În raporturile avute cu ei, doar învățămîntul și cultura își aveau loc, nici vorbă despre Alah, Dumnezeu sau guvernanți! Aici, în Republica Moldova, rareori mi-a fost oferit prilejul de a cunoaște astfel de oameni rafinați, sociabili, neutri și extrem de umani. Oare, fără să știu, o fi fiind și eu unul dintre oamenii clericului Fethullah Gülen, chiar dacă am habar de Coran la fel cum am despre ”astrologia aluminiului”? De mîine mă fac ateu, arestați-mă!

Mihai CONŢIU