Manifestatii in Australia impotriva inegalitatilor rasiale, in pofida pandemie

Zeci de mii de australieni au ieşit Sîmbătă în stradă în întreaga ţară pentru a denunţa inegalităţile rasiale, încălcînd restricţiile Guvernului, în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres. Defilarea de la Sydney a fost autorizată, cu cîteva minute înainte de a începe, printr-o decizie a Justiţiei, care a revenit asupra unei interdicţii anterioare.

„Faptul că au încercat să ne împiedice să defilăm îi face pe oameni să vrea şi mai mult să o facă”, a estimat Jumikah Donovan, din mijlocul mulţimii adunate la Sydney.

Vineri, prim-ministrul Scott Morrison le-a cerut manifestanţilor să rămînă acasă, invocînd criza sanitară. „Să găsim un mod mai bun de a exprima aceste emoţii, fără a ne pune în pericol propria sănătate”, a spus el.

Manifestanţii au agitat pancarte pe care se putea citi mesajul „Nu pot să respir”, cuvintele lui George Floyd, un american de culoare de 46 de ani asfixiat de un poliţist alb la Minneapolis şi a cărui moarte a declanşat o mişcare de protest istorică extinsă dincolo de hotarele ţării.

În Australia, organizatorii de manifestaţii au explicat că doresc să denunţe şi rata de încarcerare foarte ridicată în rîndul aborigenilor, precum şi morţii, peste 400 în ultimii treizeci de ani, în rîndul membrilor acestei comunităţi în timpul arestărilor efectuate de Poliţie.

Mulţi dintre manifestanţi purtau măşti de protecţie şi încercau să respecte distanţa fizică pe cît posibil.

La Melbourne, manifestanţii au fost avertizaţi că riscă amenzi dacă nu respectă măsurile de distanţare fizică.