MAIA SANDU SI ANDREI NASTASE AU AJUNS DE UNDE AU PLECAT – IN STRADA!

Cît va mai exista Blocul ACUM?

Mai nefirească a fost alianţa dintre PPDA şi PAS, sub sigla ACUM, decît alianţa PSRM cu ACUM. Nu PSRM va distruge Blocul ACUM, ci Maia Sandu prin nefireasca ei aventură de politician de ocazie care a dus la căderea Guvernului condus de ea. Am certitudinea că Andrei Năstase nu-i va putea ierta Maiei Sandu faptul că, deliberat, a provocat căderea propriului Guvern, pentru un iluzoriu scor electoral favorabil în viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Practic, Maia Sandu l-a luat de mînă pe Năstase ca să se întoarcă de unde plecaseră, adică din stradă. Ieri prim-ministru, vice-prim-ministru şi ministru de Interne, astăzi şomeri! E greu de crezut că funcţiile lor de şefi de partid sînt şi retribuibile pe măsură. Dar la fel de greu de crezut este că ar muri de foame.

La uşile lor bate un anonimat pe care nu şi l-au imaginat. Uitarea le bate la uşă. Valul politic care i-a adus în preferinţele unor alegători a fost aşa-zisa lor luptă antioligarhică, împotriva lui Plahotniuc. În realitate, însă, Plahotniuc a fost alungat de Preşedintele Igor Dodon. Tot Dodon este şi acela care le-a oferit pe tavă un Guvern pe care n-au ştiut să-l gestioneze. Sandu şi Năstase au crezut că un Executiv se conduce tot prin lozinci stradale. Incultura politică şi nepriceperea le-a jucat festa. La astfel de diletanţi nu le încredinţezi ţara nici măcar pentru 24 de ore! Dar ţara a avut răbdare cu ei tocmai jumătate de an! Hai, copile, copăcel!

Revenind în albia lor firească, adică în stradă ca protestatari, vor face ce ştiu ei mai bine – vor răcni „jos Dodon”, căci le lipseşte amarnic Plahotniuc. Dacă în perioada lui Plahotniuc căpătaseră o credibilitate oarecare, ca opozanţi extraparlamentari şi parlamentari ai lui Dodon şi ai PSRM vor fi din ce în ce mai ridicoli, iar asta în contextul în care popularitatea acestora este în creştere constantă.

Pînă atunci însă există o reală perspectivă ca ACUM să se destrame din cauză că Maia Sandu l-a trimis în şomaj pe Năstase. În Consiliul Municipal al Primăriei Chişinău s-au despărţit deja. Va fi chiar amuzant modul în care îşi vor revendica, fiecare în parte, lozincile împotriva PSRM şi a lui Dodon! Orgoliul lui Năstase este mult prea mare şi a acumulat prea multe cedări faţă de Maia Sandu – candidatura la Preşedinţie şi funcţia de premier, iar acum s-a pomenit aruncat şi în stradă! La rîndu-i, Maia Sandu va dori să desfacă alianţa cu PPDA cu gîndul că şi-ar şifona „imagine prezidenţială” alături de un Năstase îndatorat lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa.

Crede cineva că prin aceste afirmaţii cobesc? Vom vedea!

Mihai CONŢIU