MAIA SANDU: „MEMBRII CONSILIULUI NAŢIONAL AL ELEVILOR – CEI MAI BUNI AVOCATI AI REFORMELOR IN EDUCATIE”

Învăţămîntul profesional tehnic trebuie să devină atractiv pentru tinerii care vor să intre cît mai repede pe piaţa muncii şi să facă antreprenoriat. Reformele promovate de Ministerul Educaţiei îşi propun să sporească prestigiul acestei trepte de învăţămînt şi să schimbe percepţia potrivit căreia instituţiile profesionale sînt singura şansă la studii pentru cei care nu pot urma o facultate.

O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Educaţiei, Maia Sandu, la şedinţa cu membrii Consiliului Naţional al Elevilor din învăţămîntul profesional (CNEÎP). Evenimentul s-a desfăşurat la Şcoala Profesională nr. 2 din Bălţi.

În cadrul şedinţei, care a fost ultima pentru prima componenţă a CNE ÎP, elevii au avut posibilitatea să viziteze cîteva şcoli profesionale şi colegii din municipiul Bălţi şi au avut discuţii cu reprezentanţi ai 25 de instituţii profesional tehnice din nordul ţării.

Membri consiliului au menţionat că cei mai mulţi dintre elevii cu care au discutat s-au referit la probleme ce ţin de lipsa de laboratoare moderne şi bine dotate, deficitul de manuale pentru disciplinele generale. Un subiect aparte ţine de reticenţa directorilor de şcoli faţă de participarea elevilor la luarea deciziilor care vizează activitatea şcolii.

Totodată, membrii CNE ÎP au salutat punerea în aplicare a prevederii Codului educaţiei prin care toţi managerii instituţiilor de învăţămînt vor fi aleşi prin concurs. Potrivit tinerilor, acest fapt va asigura un management eficient al instituţiei şi, implicit, condiţii mai bune pentru elevi şi pentru cadrele didactice.

În context, Maia Sandu a menţionat experienţa gazdei evenimentului – administraţia Şcolii Profesionale nr.2 din Bălţi, care, în cîţiva ani, a reuşit să atragă investiţii importante în baza tehnico-materială a instituţiei, să modernizeze sălile de studii şi laboratoarele, astfel încît instituţia a devenit una extrem de atractivă în rîndul candidaţilor la studii.

Maia Sandu i-a încurajat pe tineri să se implice mai mult în procesul de luare a deciziilor privind gestionarea bugetelor instituţiilor în care învaţă şi să ceară managerilor de şcoli să asigure maximum de transparenţă pe această dimensiune.

La finalul şedinţei, ministrul le-a înmînat elevilor diplome din partea Ministerului Educaţiei şi le-a mulţumit pentru curajul şi implicarea de care au dat dovadă.

„Prin voi, schimbările demarate de Ministerul Educaţiei ajung la toţi elevii din ţara noastră. Sînteţi cei mai buni avocaţi ai reformelor şi politicilor promovate de echipa noastră”, a spus Maia Sandu. Totodată, ministrul i-a îndemnat pe elevi să încurajeze şi alţi elevi din instituţiile în care învaţă să participe la concursul anunţat de Ministerul Educaţiei pentru selectarea noii componenţe a Consiliului Naţional al Elevilor din învăţămîntul profesional.

La rîndul lor, membrii primei componenţe a CNE din învăţămîntul profesional au mulţumit ministrului pentru oportunitatea de participa în consiliu şi de a fi mesagerii opiniei tuturor tinerilor din instituţiile în care învaţă.

Consiliul Naţional al Elevilor din învăţămîntul profesional secundar şi postsecundar a fost creat de Ministerul Educaţiei la începutul anului curent de studii. Scopul acestuia este de a asigura dreptul la opinie şi libera exprimare a elevilor. Cei 34 de membri ai CNE din colegii şi şcoli profesionale au fost selectaţi de către o comisie în urma unui concurs naţional la care au participat 44 de elevi.