MAI USHOR CU DIVERSIUNEA PENALA ILAN SHOR, CACI NU PLAHOTNIUC E DE VINA!

Procurorul Beţişor sau Cum se ratează o carieră

Autor: Mihai CONŢIU

Una din vedetele zilei ale Justiţiei naţionale este procurorul Adriana Beţişor din cadrul Procuratura Anticorupţie. Se pare că a ajuns în această postură la fel de întîmplător, poate regizat şi sinucigaş profesional şi moral la fel ca şi Dorin Chirtoacă la cîrma Primăriei Chişinăului. Ascensiunea ei este la fel de tumultoasă ca a lui Chirtoacă, ambele ascensiuni profesionale nefiind motivate de merite sau calificări profesionale determinante în funcţiile deţinute. În vidul juridic şi moral din RM, unii ar fi tentaţi s-o compare cu Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA-ului din România, numai că diferenţa e de la Cer la Pămînt. E ca şi cum ai compara un leu cu un cîine maidanez.

La vîrsta de doar 29 de ani, Adriana Beţişor este deja colonel de Justiţie într-o ţară în care totul este posibil. Dacă unul ca Mihai Ghimpu este „elită politică” la guvernare, atunci Beţişor de ce să nu fie colonel, chiar dacă nu rezolvase absolut nici un caz deosebit? O dată cu „finalizarea” Dosarului Filat, o să aibă pretenţia să devină general, nu soldat neinstruit, aşa cum s-ar cuveni. Un lucru este sigur: colonelul procuror Beţişor are o trecere formidabilă la judecătorii care îi instrumentează dosarele. Parcă este văzută de aceştia ca un par în toată regula, nu un beţişor, cu este în realitate, căci numele îi este extrem de sugestiv. Să reţinem că procurorul colonel Beţişor lucrează în Procuratura Anticorupţie doar din luna Iunie 2011! Experienţă şi vechime serioasă, nu? De colonel!

Cu toate acestea, într-o societate cu tendinţe democratice reformatoare, experienţa şi viaţa ne demonstrează că ascensiunile profesionale nemeritate şi abuzurile se întorc, pînă la urmă, ca o pedeapsă, împotriva celor care au profitat de ele. Logic, realist vorbind din perspectiva faptelor, Adriana Beţişor şi-a ratat definitiv cariera de procuror onest în scurta perioadă de timp situată între finalizarea cercetării juridice a lui Vlad Filat şi reţinerea în arest preventiv a lui Ilan Shor. Afirmăm asta deoarece, în cazul lui Filat, procurorul Beţişor a finalizat un dosar nu doar în condiţii juridice procedurale misterioase, adică la margini de Constituţie, dar şi în contextul în care l-a încarcerat pentru o învinuire şi îl condamnă pentru alta.

Ca să-şi mai continue cariera de procuror, Beţişor ar trebui să spere ca RM să rămînă în continuare cel mai corupt stat din Europa. Este singura ei şansă!

Filat, fireşte, îşi merită soarta, dar nu cea decisă de judecătorii care cred în instrumentarea dosarului penal de către procurorul Beţişor. Pe lîngă vinovăţiile lui penale pe care nu i le contestăm, altele decît cele legate de furtul miliardului, Filat mai are de ispăşit o vină şi mai cruntă – cea morală, faţă de părticica de popor moldovenesc care a crezut că chiar va fi un cavaler al dreptăţii. Logic era ca Ilan Shor să fi fost primul încarcerat, mai apoi Dorin Drăguţanu, Iurie Leancă, Valeriu Lazări etc., iar mai apoi Filat.

Cum, adică – Shor, care are aceiaşi vîrstă ca şi Beţişor, este abia acum reţinut, după ce mai figurează şi într-o cauză penală deschisă pentru abuz în serviciu, în cazul Băncii Sociale şi dosarul de la BEM, deschis pentru încălcarea regulilor de creditare, în care suma prejudiciului, în cazul BEM, este evaluată la 10,9 miliarde de lei? Cum, adică – Shor, care are aceiaşi vîrstă ca şi Beţişor, este abia acum reţinut, după ce, chipurile, s-a autodenunţat că i-a oferit mită în valoare de 250 de milioane de dolari lui Filat, bani parcă extraşi de el din miliardul furat? Cum, adică – Shor, care are aceeaşi vîrstă ca şi Beţişor, este arestat cînd încă mai deţine calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Chişinău?

Beţişor l-a acuzat şi arestat pe Shor ca să atenueze greutatea pedepsei pe care a cerut-o pentru Filat. Vezi, Doamne, Justiţia funcţionează, iar poporul va înghiţi toate aceste aberaţii!

O problemă dramatică e alta – Filat este născut în satul moldovenesc Lăpuşna şi va primi o pedeapsă tipic moldovenească, adică răzbunătoare din partea Justiţiei excitate şi exercitate de Beţişor, iar Ilan Shor va primi o „pedeapsă” demnă de un respectabil om de afaceri născut în Tel-Aviv, Israel.

 

Îl acuzăm pe Plahotniuc pentru a-i ierta pe alţii?

Clasa politică din RM nu este penibilă şi compromisă doar pentru că are politicieni de teapa lui Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă sau Marian Lupu, ci şi prin acea că îşi justifică existenţa meschină prin lupta împotriva nu a unei idei sau a unui ideal politic naţional, ci împotriva lui Vladimir Plahotniuc sau prin apărarea acestuia.

Cînd afirmăm asta, ne gîndim şi la modul penibil în care Iurie Leancă, la o emisiune televizată, încerca să-şi justifice complicitatea la furtul miliardului prin acea că, chipurile, şeful lui de partid de atunci, Filat, i-ar fi solicitat asta sau i-ar fi sugerat-o. Să fim serioşi – nu Filat era atunci prim-ministru, ci Leancă, deci el este răspunzător! Cam la fel stau lucrurile şi în caturile în care Plahotniuc este acuzat că ar sta în spatele tuturor deciziilor luate de procurori, judecători etc.! De unde şi pînă unde este vinovat Plahotniuc de acţiunile abuzive ale ex-procurorului general Gurin, cele ale lui Beţişor, în cazul lui Filat, şi aşa mai departe?

Nu Plahotniuc este cel care decide un abuz judiciar sau altul, ci procurorii, judecătorii sau poliţiştii. Ei trebuie să fie traşi la răspundere, pentru că au calitate oficială, nu Plahotniuc, care-şi asumă doar responsabilităţi politice. Toate abuzurile la care am tot asistat în ultimii ani nu-i pot fi incriminate legal lui Plahotniuc sub nici o formă. El nu poate fi acuzat de abuz de putere, de exemplu, aşa cum poate fi incriminat Mihai Ghimpu, cînd a fost preşedinte interimar de ţară şi preşedinte al Parlamentului.

Toate abuzurile de putere sau de funcţie poartă semnături ca Gurin, Beţişor, Ghimpu, Chirtoacă, Drăguţanu, Leancă, Lazăr etc. Semnăturile şi aflarea lor în funcţie îi condamnă aprioric pentru toate nelegiuirile săvîrşite în aceşti ultimi ani. Dacă, vreodată, i s-ar putea imputa ceva penal lui Plahotniuc, asta nu poate avea legătură cu acuzaţiile aduse celor amintiţi. Îl acuzăm pe Plahotniuc spre a-i absolvi de vină pe alţii, care, chipurile, ar răspunde la comanda sa? Să fim serioşi! Ca ţară!