«MAI MULTI MORTI» SI PESTE 50 DE RANITI IN URMA INCENDIULUI CARE A CUPRINS UN IMOBIL DIN LONDRA

Uriașul incendiu care a distrus în noaptea de marți spre miercuri un imobil de locuințe în vestul Londrei a făcut pînă în prezent «mai mulți morți» și zeci de răniți, informează AFP și Reuters.

«Avem acum 50 de pacienți duși la 5 spitale din Londra în urma incendiului de la Grenfell Tower», a declarat Stuart Crichton, directorul-adjunct pentru operațiuni la London Ambulance Service, după ce anunțase anterior că există 30 de răniți.

La rîndul său, șefa echipelor de pompieri din capitala britanică a anunțat cu puțin timp înainte că «există mai mulți morți» în acest incendiu. «Nu pot confirma o cifră concretă pentru moment din cauza dimensiunii și complexității imobilului», a afirmat Dany Cotton, responsabilă a London Fire Brigade, într-o declarație de presă. «În cei 29 de ani de cînd lupt cu focul, nu am mai văzut un incendiu de asemenea anvergură», a declarat Cotton.

Blocul-turn de 24 de etaje și 120 de apartamente era aproape calcinat după ce a fost mistuit de flăcări o bună parte din noapte.

Bilanțul riscă să se agraveze, în condițiile în care martori au declarat că persoane se mai află încă în interiorul clădirii.

Potrivit London Fire Brigade, focul a cuprins toate etajele, începînd cu al doilea și pînă la cel mai de sus. Mai multe ambulanțe se află la fața locului.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat incendiul drept «incident major».

Unii locatari ai imobilului au declarat că au fost sfătuiți să rămînă în apartamente în caz de incendiu, în timp ce asociația de locatari a blocului turn a avertizat anterior că este îngrijorată de riscul unui incendiu de proporții.

Sadiq Khan a spus că vor trebui să se dea niște răspunsuri cu privire la siguranța blocurilor de tip turn. «Aceste întrebări sînt într-adevăr întrebări importante cărora trebuie să li se dea un răspuns», a declarat Khan la BBC Radio. «În întreaga Londră avem multe, multe blocuri turn și nu putem avea o situație în care siguranța oamenilor este pusă în pericol ca urmare a unor sfaturi proaste sau dacă este cazul, după cum s-a afirmat, pentru că blocurile turn nu sînt dotate și menținute în mod corespunzător», a adăugat el.

Sursa: Agerpres