MAI MULŢI MEMBRI PĂRĂSESC CONGRESUL CIVIC CREAT DE PCRM

Mai mulţi membri ai Congresului civic părăsesc organizaţia din motiv că aceasta nu ar fi una independentă politic. Unul dintre liderii congresului, Ruslan Popa, a declarat miercuri, 16 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă că, împreună cu mai mulţi colegi, creează Uniunea civică pentru democraţie directă, în cadrul căreia vor continua activităţile care nu au fost înfăptuite în cadrul congresului.

Ruslan Popa a declarat că unul dintre obiectivele propuse în cadrul Congresului Civic a fost ideea de a reuni reprezentanţii societăţii civile pe o platformă unică pentru a apăra interesle şi drepturile cetăţenilor, indiferent de apartenenţa politică. Potrivit lui, Congresul Civic a fost creat de către Partidul Comuniştilor (PCRM), dar ulterior congresul, practic, nu mai activa. Membrii săi au pregătit un memorandum pentru ca organizaţia să devină una independentă politic, însă PCRM a refuzat să-l semneze. Astfel, în opinia sa, PCRM  intenţionează să menţină controlul asupra congresului.

„Noi nu suntem membri de partid şi nu dorim să devenim membri de partid. Congresul trebuie să fie independent. Eu am decis să plec din congres pentru că acesta nu este unul independent şi nu va deveni în curând. Colegilor căror le convine această situaţie pot rămâne. Aici istoria mea cu congresul se încheie”, a declarat Ruslan Popa.

Ruslan Popa a menţionat că, împreună cu tovarăşi săi, au creat Uniunea civică pentru democraţie directă şi vor continua ceea nu au reuşit să facă în cadrul congresului.

„Noi în cadrul uniunii vom promova ideea ca cetăţenii să poată să-şi aleagă reprezentanţii în Parlament direct şi nu prin intermediul partidelor”, a notat Ruslan Popa.

Un alt fost membru al Congresului Civic, Grigore Covalenco, a declarat că alegerile trebuie desfăşurate ca în trecut, adică deputaţii trebuie aleşi de către colectivele de muncitori şi nu ca în prezent de către grupările criminale, care cumpără locurile pe liste.

Foştii membri ai Congresului au mai spus că Uniunea civică pentru democraţie directă vor organiza mese rotunde, dezbateri şi întâlniri în raioane cu cetăţenii, în cadrul căror vor explica importanţa alegerilor directe.

Sursa: IPN