MADRIDUL ANUNTA DESTRUCTURAREA UNEI «CELULE JIHADISTE» CARE PREGATEA ATACURI DE MARE ANVERGURA

Autoritățile spaniole și marocane au anunțat miercuri arestarea a șase bărbați, un spaniol și cinci marocani, membri ai unei «celule jihadiste» ce pregătea «atacuri de mare anvergură» în Spania și în Maroc, informează AFP.

Aceste arestări sînt anunțate la trei săptămîni după atentatele revendicate de organizația Stat Islamic (SI), soldate cu 16 morți și peste 120 de răniți în Catalonia, în nord-estul Spaniei. Atacurile de luna trecută au fost comise de bărbați tineri, de naționalitate marocană, care au crescut în Spania.

«Poliția națională și direcția generală de securitate a Regatului Maroc au destructurat o celulă teroristă jihadistă formată din șase indivizi, dintre care unul a fost arestat la Melilla și alți cinci în Maroc», se spune într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne dat publicității la Madrid.

«Ancheta Direcției Generale pentru Supravegherea Teritoriului (DGST) a Regatului Maroc a dezvăluit că acest grup a plănuit atentate teroriste de mare anvergură, ținînd reuniuni nocturne restrînse, în timpul cărora ei făceau antrenamente fizice și simulau asasinate prin decapitare», potrivit comunicatului.

La rîndul său, agenția marocană de presă MAP, care citează un comunicat al Ministerului de Interne marocan, evocă «antrenamente pentru modul de executare a unor operațiuni de strangulare cu ajutorul unor arme albe».

Potrivit MAP, celula «activa în regiunea Beni Chiker la periferia Nador» (nord-estul Marocului) și membrii săi «plănuiau execuția de operațiuni teroriste de anvergură în Maroc și Spania».

Cinci dintre suspecții arestați sînt de naționalitate marocană, dintre care unul locuia legal în Spania. Al șaselea are naționalitate spaniolă și este de origine marocană.

Potrivit poliției spaniole, liderul celulei destructurate miercuri este un spaniol de 39 de ani de origine marocană, locuitor al enclavei spaniole Mililla, în nordul Marocului. El a fost «arestat de autoritățile marocane atunci cînd se afla în această țară», precizează comunicatul poliției.

Săptămîna trecută, alți doi bărbați suspectați de legături cu dublul atentat comis în Catalonia pe 17 și 18 august au fost arestați în Maroc, după cum anunța, la Rabat, ministrul de interne spaniol Juan Ignacio Zoido. ««Grație contactelor permanente și colaborării dintre cele două țări, serviciile de securitate marocane au procedat aici, în Maroc, la două arestări legate de atentatele de la Barcelona și Cambrils», a subliniat Zoido.

La 17 august, un tînăr marocan care locuia în Spania a intrat în mulțimea de pe Las Ramblas la volanul unei camionete, omorînd 14 oameni și rănind peste 120. Agresorul și complicii săi au provocat în total moartea a 16 persoane la Barcelona și la Cambrils, stațiune situată la 120 km sud de capitala catalană. Cele două atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Sursa: Agerpres