La aniversare. Vlad Filat sau Destinul unui învingător predestinat

Nimeni nu-i va răpi lui Filat meritul de a fi apropiat Moldova de Europa cu 100 de ani mai devreme!

Astăzi, 6 Mai, Vlad Filat, preşedintele PLDM, îşi aniversează împlinirea robustă a 46 de ani. Întreaga sa biografie de pînă acum ni-l recomandă ca fiind o personalitate pregnantă, un om extrem de tenace a cărei menire este aceea de a domina mulţimile şi a le conduce. Face parte din prima promoţie de studenţi moldoveni absolvenţi ai prestigioasei facultăţi de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1990-1994).

După absolvirea facultăţii, dînd dovadă de spirit vizionar de iniţiativă, Vlad Filat s-a impus şi în mediul de afaceri din România. Este suficient să-i amintim calitatea de director general la RoMold Trading SRL din Iași (1994–1997) și președinte al Consiliului de Administraţie al celebrei Societății „Dosoftei” din Iași (1997–1998).

Cu toate aceste succese notabile în mediul de afaceri, observăm că Vlad Filat a simţit că nu aceasta îi este menirea sau apogeul carierei sale. Pe fondul existenţei unei clase politice retrograde, învechite din Republica Moldova, incapabilă să înscrie ţara pe un făgaş democratic şi civilizator, Vlad Filat a simţit că este nevoie de el în iureşul riscant şi provocator al politicii de la Chişinău.

Prin urmare, Vlad Filat a revenit în Republica Moldova. Dată fiindu-i experienţa deja acumulată şi recunoscută, la vremea respectivă, de către cei care conduceau destinele politice ale ţării, pentru început a fost numit, în anul 1998, în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat. Mai apoi, pentru circa opt luni, Ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova, iar în anul 2000 a devenit vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova.

După alegerile generale din 2005, Vlad Filat devine deputat în Parlamentul Republicii Moldova. După circa doi ani de activitate parlamentară, Vlad Filat a înţeles şi intuit că numai dacă-şi asumă rolul de lider politic poate face ceva notabil pentru istoria acestei ţări. În consecinţă, Vlad Filat părăseşte Partidul Democrat, în Septembrie 2007, şi înfiinţează Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al cărui preşedinte este şi astăzi.

Această ultimă decizie politică a lui Vlad Filat avea să devină una providenţială pentru ţară. Caz unic în istoria partidelor politice moderne din Moldova de după primii 4-5 ani de la dobîndirea independenţei de stat – după doi ani de funcţionare, Vlad Filat reuşeşte să aducă PLDM în Parlament, prin alegeri libere şi democrate, iar asta prin clasarea constantă, ulterioară, în fruntea opţiunii alegătorilor partidelor liberale sau democrate de orientare proeuropeană. Începînd cu data de 25 Septembrie 2009, Vlad Filat este numit, prin decret prezidențial, prim-ministru al R. Moldova. A părăsit această funcţie în Martie 2013, iar asta în urma unei conspiraţii politice concepută de aliaţii săi şi forţele de stînga.

Un lucru este clar: nimeni nu-i va răpi lui Vlad Filat meritul de a fi apropiat Republica Moldova de Europa cu 100 de ani mai devreme!

„În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice, pentru contribuție substanțială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, eforturile depuse în vederea restabilirii localităților afectate de calamitățile naturale din vara anului 2010 și activitate organizatorică prodigioasă”, în Decembrie 2013, Vlad Filat a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către preşedintele Nicolae Timofti.

În Noiembrie 2013, Vlad Filat a fost decorat de către fostul președintele al Georgiei, Mihail Saakaşvili, cu Ordinul de Excelență una dintre cele mai înalte distincții de stat ale Georgiei

Pe 25 Noiembrie 2014 Vlad Filat a fost decorat şi de către preşedintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce, „în semn de înaltă apreciere a întregii activități pusă în slujba dezvoltării, pe multiple planuri, a relațiilor dintre Republica Moldova și România, pentru abnegația cu care a promovat valorile democrației și parcursul european al Republicii Moldova”. Printre altele Vlad Filat mai este şi Cetăţean de Onoare al localităţii Parcova, raionul Edineţ.

După retragerea din funcţia de premier, Vlad Filat şi-a dedicat toate eforturile organizatorice posibile pentru modernizarea PLDM. Permanent se deplasează în raioanele ţării la întrevederi cu cetăţenii spre a le cunoaşte şi înţelege problemele cotidiene cu care se confruntă, are întîlniri frecvente cu înalte oficialităţi europene, americane etc., cu parteneri politici europeni, PLDM făcînd parte din marea familie politică europeană Partidul Popular European, patronează multiple acţiuni caritabile oriunde este nevoie în raioanele ţării şi multe altele.

Peste toate acestea, însă, Vlad Filat participă decisiv la orientarea politică a statului Republica Moldova, are un cuvînt greu de spus în contextul în care PLDM este parte majoritară a guvernării democratice proeuropene actuale. Practic, PLDM şi Filat au fost şi sunt cea mai credibilă locomotivă a democraţiei proeuropene din ţară. La modul cel mai real cu putinţă, Filat continuă să fie singura personalitate politică din ţară pe care oficialii occidentali mizează, singurul politician onest şi credibil în misiunilor pe care şi le-a asumat faţă de propriul popor şi Occident.

La Mulţi Ani, Vlad Filat!

MS