KILOGRAMELE IN PLUS CA PRICINA A CANCERULUI: IN CE MASURA ESTE PERICULOASA OBEZITATEA?

„Cei care au kilograme în plus se pot îmbolnăvi de cancer. Anumite diagnostice oncologice se află în strînsă legătură cu supraponderabilitatea”, notează publicaţia germană Focus.

Conform datelor unui studiu desfăşurat de revista medicală The Lancet şi care include informaţii despre sănătatea oamenilor din 175 de ţări, în lista de factori care ar determina apariţia cancerului, pe locul doi, după fumat, se află obezitatea.

Astfel, cu indice al masei corpului echivalent cu 25, riscul de îmbolnăvire cu cancer este mai mare. (De exemplu: cu înălţimea de 170 de cm şi greutatea de 75 de kg, indicele masei corpului este 26).

 Ca urmare a efectuării cercetării s-a concluzionat că aproximativ 5,6% din toate cazurile de îmbolnăvire cu cancer sînt legate de indicele masei corpului şi diabet. Or, la o examinare mai detaliată a indicelui masei corpului şi diabetului, ca factori de risc, s-a constatat că impactul negativ al obezităţii este de două ori mai puternic decît influenţa diabetului.

Femeile care au kilograme în plus în mod deosebit sînt în pericol: 38% din cazuri de îmbolnăvire cu cancer uterin au fost provocate de obezitate. Aproape fiecare al patrulea caz de cancer hepatic ca factor de risc, de asemenea, are supraponderabilitatea. Totodată, kilogramele în plus pot favoriza apariţia cancerului intestinal, renal, mamar, pancreatic, ovarian, tiroidian etc.

„Totuşi, cum obezitatea poate transforma celulele sănătoase în canceroase?”, se întreabă autorii articolului. Probabil, de apariţia cancerului sînt de vină mai mulţi factori, legaţi între ei. Astfel, depunerile de grăsimi, mai ales la burtă, modifică metabolismul, iar ca urmare au loc unele eliminări de mediatori inflamatorii care pot duce la cancer. Totodată, organismul obez produce o mai mare cantitate de hormoni sexuali, iar dezechilibrul hormonal, de asemenea, poate fi o cauză a cancerului, bunăoară a celui mamar sau altor tipuri de cancer, denumite „feminine”.

„Nivelul sporit de zahăr în organism, caracteristic nu doar pentru diabet zaharat, dar şi pentru starea incipientă (prediabet), precum şi pentru aşa-numitul sindrom metabolic (combinaţia de obezitate, hipertensiune şi prediabet) conduce la hiperglicemie şi formare exagerată de insulină. Ambii factori pot provoca cancer. Insulina, după cum presupun unii savanţi, însăşi poate fi cancerigenă”, se arată în ziar.

Toate aceste date vorbesc despre una: multiple cazuri de cancer puteau fi evitate, dacă s-ar fi reuşit de combătut obezitatea şi diabetul. Or, dat fiind faptul că kilogramele în plus şi diabetul au devenit practic o epidemie, numărul de maladii oncologice va continua să crească.

Pe de altă parte, obezitatea şi diabetul de grupa II nu sînt o soartă inevitabilă. Iar oamenii care au kilograme în plus şi/sau diabet trebuie să conştientizeze că sînt supuşi unor riscuri de a se îmbolnăvi cu cancer. Şi atunci ei singuri vor putea influenţa asupra factorilor de risc.

După „Focus”