Keith Shannon: “Ştiţi foarte bine ce aveţi de făcut, iar noi vă sîntem alături”

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut, pe 26 martie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în R.  Moldova, Keith Shannon, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. Vizita a fost prilejuită de încheierea misiunii Ambasadorului Keith Shannon în Republica Moldova.

În debutul întrevederii, Vlad Filat a mulţumit Ambasadorului pentru munca depusă timp de patru ani în Republica Moldova, exprimîndu-şi aprecierea faţă de implicarea personală a diplomatului în consolidarea relaţiilor moldo-britanice. Premierul a menţionat că relaţii moldo-britanice sînt bune, iar la capitolul comercial – reprezintă un exemplu. În ultimii trei ani balanţa comercială între cele două ţări se menţine pozitivă, iar în 2012 comerţul exterior al R. Moldova cu Marea Britanie a crescut cu 5% faţă de anul 2011. Prim-ministrul s-a referit şi la perspectiva europeană a ţării noastre, menţionînd în context că apreciază sintagma precum că toate statele europene care întrunesc cerinţele europene pot deveni membre a UE. Vlad Filat a dat asigurări că R. Moldova va continua să menţină ritmul reformelor, astfel încît ţara noastră să se apropie de standardele şi valorile europene, iar cetăţenii să beneficieze de o viaţă mai bună. „Acţiunile întreprinse pînă acum vor da rezultate în viitor. Mai avem foarte multe de făcut, dar sîntem pregătiţi şi avem capacităţi pentru a continua reformarea ţării”, a specificat Vlad Filat.

Keith Shannon a spus că cei patru ani petrecuţi în R. Moldova au fost foarte frumoşi. Ambasadorul şi-a amintit că a sosit în ţara noastră la începutul lunii aprilie, 2009, prima săptămînă fiind una de neuitat pentru el. Diplomatul a mulţumit Premierului pentru deschiderea şi prietenia de care a dat dovadă de-a lungul timpului. Keith Shannon s-a referit la succesele înregistrate de R. Moldova pe calea integrării europene, reiterînd poziţia Guvernului britanic faţă de extinderea UE şi anume: fiecare stat european care întruneşte cerinţele europene poate deveni membru al UE. „Sper că angajamentele asumate faţă de reforme nu doar vor fi menţinute, ci şi accelerate. Dvs. ştiţi foarte bine ce aveţi de făcut, iar noi vă sîntem alături”, a spus Ambasadorul.

Diplomatul s-a referit şi la relaţia comercial-economică dintre cele două ţări. În acest sens, Keith Shannon a vorbit de activitatea investitorilor britanici în ţara noastră. Diplomatul a spus că mărfurile textile fabricate la noi sînt de cea mai înaltă calitate. La fel, Ambasadorul consideră că specialiştii noştri din sectorul IT sînt bine pregătiţi.

Un subiect al discuţiei a vizat şi conflictul transnistrean. Ambasadorul a specificat că s-au făcut mai multe acţiuni privind consolidarea celor două maluri ale Nistrului, inclusiv prin lansarea de proiecte, dar şi organizarea vizitelor de studii. În context, Vlad Filat a adus mulţumiri Guvernului Marii Britanii pentru eforturile depuse în acest sens, menţionînd că reintegrarea ţării este un proces de durată.

La final, Vlad Filat i-a dăruit Ambasadorului o minge de fotbal, diplomatul fiind un împătimit al acestui sport.