Justitia Sud-africana cere Guvernului sa legalizeze casatoriile musulmane

Justiţia Sud-africană a ordonat Vineri Guvernului să treacă în următorii doi ani, prin Parlament, o lege care să recunoască legal căsătoriile religioase musulmane, după cum o cere Constituţia ţării, informează AFP, potrivit agerpres. Sistemul juridic în vigoare în Africa de Sud nu recunoaşte căsătoriile musulmane, ceea ce îngrădeşte drepturile femeilor musulmane, mai ales în caz de divorţ. În decizia sa, Înalta Curte a provinciei Western Cape (Wes-Kaap) a ordonat introducerea „unei legi care să considere legale căsătoriile pronunţate conform legii Sharia”. Guvernul „trebuie să rectifice această eludare (a legii) în următoarele 24 de luni după această decizie”, se adaugă în text.

Acest dosar a fost adus în atenţia Justiţiei de Centrul pentru ajutor juridic acordat femeilor (WLC), care estimează că femeile căsătorite conform legii musulmane nu dispun de aceleaşi drepturi ca şi cele căsătorite civil. Potrivit WLC, aceste femei nu beneficiază decît rareori de o pensie alimentară sau de o locuinţă după ce divorţează.

„Femeile musulmane pot de acum încolo să se bucure de aceeaşi protecţie legală ca şi cele care sunt căsătorite civil”, şi-a exprimat satisfacţia după verdict o avocată a WLC, Charlene May. „De această decizie ar urma să beneficieze mii de femei din această ţară care trăiesc practicîndu-şi confesiunea”, a adăugat May.

În jur de 1,5% dintre cei 55 de milioane de Sud-africani sunt musulmani.