Jos Masca! Curvele politice analiste

Dezbinarea politică a societății moldovenești se datorește în egală măsură partidelor politice, observatorilor, jurnaliștilor, comentatorilor și analiștilor politici. Nu știm cînd vor răspunde pentru asta. Cert este că sînt niște curve de zile mari! Desigur, acești mercenari iresponsabili sînt plătiți regește. Meseria lor de bază este să transforme falsurile în opinii împărtășite de cîți mai mulți oameni manipulați de ei. Adică, transformă ideile necesare celor care îi plătesc în realitate.

Adevărați alchimiști ai retortelor politice, ce mai vorbă! Iată și de data aceasta bătrînul codoș Igor Boțan o face pe deșteptul, sugerînd celor naivi că Igor Dodon trebuie substituit la conducerea Partidului Socialiștilor, că, chipurile, ar trage formațiunea în jos și că pe el tare îl frecantează această situație. Și îl dă drept un bun succesor pe Ion Ceban. Ce șiret e Boțănoiul!

Doi iepuri dintr-o singură lovitură! Și socialiștii scindați, apoi atomizați, și Ceban cu primăria pierdută. Dar Boțancikul vrea să ne convingă că este sincer preocupat atunci cînd în unele partide, chipurile, liderii ar trage formațiunea în jos. Dacă este așa de sincer, dacă este așa de în grijorat nevoie mare, de ce Boțănoiul analist nu-i atrage atenția lui Vladimir Voronin că trage formațiunea tare în jos? Și să se îngrijoreze insistent, în toate mijloacele mass-media, pentru că procesul dezintegrării PCRM a început de prin 2009.

Dar de ce Boțanul ipocrit nu strigă în gura mare că Vladimir Filat scufundă pe zi ce trece frumusețe de partid liberal-democrat? Taman Tudor Deliu îl înviase din comă. Din cauza lui Filat Reînviat pe locul PLDM-ului va rămîne o bortă cît gaura neagră din Calea Lactee care este la o aruncătură de băț de Sistemul Solar.

La fel, de ce Boțănică cel Hiclean cu buzele Țuguiate de Hrean nu trage alarma că Dorin Chirtoacă a înecat barca liberală cu fundul spart de corupție? Dar faptul că Boxerul savant Țîcu ține culcat la pămînt PUN-ul unionist nu-l dirinjează deloc pe Maestrul Boțan?  

Dar faptul că Filip și cu Diacov sînt expirați și PD-ul nu mai există de ce nu-l preocupă profund pe Boțănoi, dar încearcă această  diversiune a grijii împotriva socialiștilor și a lui Dodon? Dodon are doar 45 de ani și viața politică pentru el abia începe. Astfel încît analistul Boțan, maestru hiclean al strîmbelor politice, dacă era sincer cu adevărat și la fel de sincer preocupat de creșterea și descreșterea partidelor, demult trebuia să întrebe unde a dus partidul Vitalia Pavlicenco, ce s-a întîmplat cu PPCD-ul lui Iurie Roșca, de ce  ”Pro Moldova” e pe moarte din cauza lui Adrian Candu, ce face Sergiu Mocanu de a gîtuit antimafia etc.

În afară de acestea, mai sînt cam la peste 30 de partide extraparlamentare înfundate rău de liderii acestora. De ce Boțan Buze Date cu Hrean nu le trage clopotele? El je îi analist credibil, nu? El dă certificate de viață lungă liderilor politici din Moldova și tot el semnează certificatele de deces. Dar cine l-a împuternicit să facă asta? Pentru că nu-i analist, ci diversionist. Și tare de demult.

Teofil KAMINSKI