JO 2016: AMERICANCA VIRGINIA THRASHER A CISTIGAT PRIMA MEDALIE DE AUR DE LA RIO

Americanca Virginia Thrasher a cîștigat sîmbătă la Rio prima medalie de aur de la Jocurile Olimpice 2016, impunîndu-se în proba de tir, 10 m pușcă, informează AFP.

Thrasher, 19 ani, le-a învins pe chinezoaicele Du Li, campioană olimpică în 2004, care a obținut argintul, și Yi Siling, deținătoarea titlului, care a intrat în posesia bronzului.

În total, 306 medalii de aur vor fi distribuite la Jocurile de la Rio.

Thrasher a primit medalia din mîinile președintelui CIO, Thomas Bach, el însuși campion olimpic în 1976, cu RFG, în proba de floretă pe echipe.

Finala s-a desfășurat după așa-zisul sistem "australian", în care sportivii cel mai slab clasați sînt eliminați unul după altul, pînă cînd în lupta pentru aur rămîn numai doi concurenți.

După duelul cu Du, Thrasher, cu 208 puncte, s-a impus cu un avans de un punct asupra chinezoaicei. Cele două se vor reîntîlni pe 11 august, în proba de pușcă 50 m, trei poziții.

Medaliata cu bronz, Yi Siling, a obținut 185,4 puncte.

 

Ciclism: Belgianul Van Avermaet a cîștigat cursa pe șosea

Rutierul belgian Greg Van Avermaet a cîștigat medalia de aur în cursa de ciclism pe șosea, la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, sîmbătă, într-un ''decor de carte poștală'' pe celebra plajă Copacabana, potrivit AFP.

Van Avermaet (31 ani), care a purtat tricoul galben de lider al clasamentului general în ediția de anul acesta a Turului Franței, s-a impus la sprint cu timpul de 6 h 10 min 05 sec pe cei 237,5 km. Medalia de argint a revenit danezului Jakob Fuglsang, cronometrat cu același timp ca învingătorul, în timp ce bronzul a fost adjudecat de polonezul Rafal Majka, sosit la cinci secunde.

Românul Serghei Țvetcov nu a reușit să termine cursa, care a fost oprită pentru concurenții cu mai mult de jumătate de oră întîrziere față de cîștigător. Doar 63 de rutieri au fost clasați din 144 care au luat startul.

Țvetcov a concurat la Rio fără bicicleta sa de concurs, rătăcită de compania Air China, după ce s-a pregătit în această țară. ''Bagajul nu a sosit încă și nimeni nu știe unde este. Am avut noroc cu Federația Română de Ciclism, care mi-a trimis bicicleta de rezervă'', a afirmat pe Facebook ciclistul de peste Prut, care a avut astfel probleme cu setările bicicletei și restul echipamentului.

Italianul Vincenzo Nibali și columbianul Sergio Henao au căzut în timp ce se aflau în plutonul din față, pe ultima pantă, cu zece kilometri înainte de sosire. Britanicul Geraint Thomas a căzut și el pe ultima pantă.

Rutierul olandez Tom Dumoulin, care și-a fracturat încheietura unei mîini la ediția din acest an a Turului Franței, a abandonat după doar 10 km.

 

Natație: Aur pentru australianul Mack Horton la 400 m liber

Tînărul înotător australian Mack Horton (20 ani) a devenit campion olimpic în proba de 400 m liber, impunîndu-se în fața deținătorului titlului, chinezul Sun Yang, sîmbătă la Rio de Janeiro.

Horton a fost cronometrat în 3min.41sec.55/100, semnînd cu această ocazie cea mai bună performanță mondială a sezonului. El l-a devansat cu 13/100 pe Sun Yang, înregistrat în 3min.41sec.68/100, în timp ce treapta a treia a podiumului a fost ocupată de italianul Gabriele Detti, în 3min.43sec.49/100.

În urma acestui succes, Marck Horton a adus țării sale al șaselea titlu olimpic în această probă. De menționat că la ediția trecută a Jocurilor Olimpice, de la Londra, înotătorii australieni nu au reușit să cucerească nicio medalie de aur în probele individuale.

La 400 m mixt masculin, victoria a revenit japonezului Ksuke Hagio — 4min.06sec.05/100, urmat de americanul Chase Kalisz — 4min.06sec.75/100 și de japonezul Daiya Seto — 4min.09sec.71/100.

 

Scrimă: Unguroaica Emese Szasz, campioană olimpică la spadă

Scrimera maghiară Emese Szasz a cucerit medalia de aur în proba individual feminină de spadă, sîmbătă, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a învins-o în finală pe italianca Rosella Fiamingo, cu 15-13.

Szasz (33 ani), vicecampioană mondială în 2010 și numărul unu mondial în 2010 și 2014, a condus în debutul confruntării, dar italianca a preluat inițiativa apoi și a condus pînă spre finală. Fiamingo, medaliată cu aur la ultimele două Mondiale, cea mai bună spadasină a lumii în ultimii trei ani, a fosr egalată la 12, iar apoi Szasz a reușit două tușe, finala încheindu-se cu o tușă dublă.

Szasz confirmă lunga tradiție a spadei maghiare, care a dat-o pe Timea Nagy, dublă campioană olimpică în 2000 și 2004, precum și sextuplă campioană mondială.

Medalia de bronz a fost cucerită de chinezoaica Sun Yiwen, care a dispus în finala mică de franțuzoaica Lauren Rembi (15-13).

 

Fotbal feminin: Brazilia, SUA și Canada, calificate în sferturile de finală

Selecționatele Braziliei, Statelor Unite și Canadei s-au calificat în sferturile de finală ale turneului olimpic de fotbal feminin de la Rio de Janeiro, în urma meciurilor disputate sîmbătă.

Echipa americană, triplă campioană olimpică, s-a impus greu, cu scorul de 1-0, în fața selecționatei Franței, într-o partidă din Grupa G, grație golului căpitanului Carli Lloyd și a intervențiilor portăriței Hope Solo, aflată la cea de-a 200-a selecție.

După 3-0 cu China în meciul de debut, Brazilia continuă să facă o impresie puternică, reușind să învingă cu un categoric 5-1 formația Suediei, în Grupa E, prin "dublele" lui Beatriz și Marta, ultima oferind și o pasă de decisivă la golul marcat de Cristiane, care a ajuns astfel la un număr record de 14 reușite în turneele olimpice.

În Grupa F, Canada a dispus cu 3-1 de Zimbabwe, asigurîndu-și astfel accederea în sferturile de finală, în timp ce Germania, care a remizat cu formația Australiei (2-2), a luat la rîndul ei o opțiune serioasă pentru calificare.

 

Un glonț rătăcit agită ziariștii într-un centru de presă la Rio

Un glonț a trecut prin peretele de plastic al cortului care adăpostește un centru de presă de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, fără a provoca victime, a transmis Reuters sîmbătă. Agenții de securitate investigau incidentul, a declarat agenției directoarea centrului, Anja Krabbe. Aceasta a precizat că nu se afla în cort cînd s-a produs incidentul, dar ziariștii au auzit glonțul trecînd prin cort.

Centrul de presă pentru concursurile de echitație de la Deodoro se află în apropierea unei baze militare, precizează Xinhua, care citează și detalii din relatări de presă neprecizate. Potrivit acestora, glonțul a trecut prin acoperiș și printr-un perete, apoi a aterizat pe podea, aproape de o atașată de presă din Noua Zeelandă, Diana Dobson, care a fost "vizibil șocată". Managerul pentru comunicații al delegației neozeelandeze, Ashley Abbot, a declarat că au fost informați concurenții țării sale în probele de echitație.

Reuters adaugă că revista Horse & Hound, specializată în echitație, a postat pe Internet o fotografie a glonțului, despre care AFP afirmă că era de calibru mic.

Sursa: agerpres.ro