ION CEBAN ARE SOLUTII DE STOPARE A CONSTRUCTIILOR ILEGALE

Șeful fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, a susținut, astăzi, 13 Iunie, o conferință de presă, în care a vorbit despre situația scandaloasă a cinematografului Gaudeamus și venit cu soluții pentru stoparea construcțiilor ilegale din municipiul Chișinău. În cadrul conferinței, Ion Ceban a declarat că fracțiunea PSRM din CMC a reușit să oprească zeci de construcții ilegale, inclusiv și în cazul cinematografului Gaudeamus. Socialistul a menționat că în Chișinău sînt peste 2000 de construcții ilegale sau care se află la limita legalității cu care se luptă împreună cu echipa sa.

Liderul PSRM în Consiliul Municipal Chișinău a declarat că preconizează ceva revoluționar pentru Chișinău prin soluții pentru ca astfel de construcții să fie stopate. Deja mîine, 14 Iunie, fracțiunea PSRM va înainta un șir de propuneri în cadrul CMC pentru soluționarea acestor probleme.

”Majoritatea construcțiilor problematice se află sau pe terenuri care sînt proprietate municipală, sau pe terenuri date în arendă. Propun ca absolut toate terenurile care sînt proprietate municipală, dar și cele care se afla în domeniul privat, să fie trecute în domeniul public pînă la aprobarea planului urbanistic general al Chișinăului în formula nouă”, a propus Ceban.

Consilierul PSRM a făcut apel către Năstase să-și convingă colegii din alte fracțiuni care l-au sprijinit în acest scrutin și să susțină acest proiect care ar permite evitarea construcțiilor ilegale.

”Toată proprietatea va trece în domeniul public, facem tot ce ține de delimitarea proprietății municipale, facem tot ce ține de planul general de urbanistică și planurile zonale, iar după asta purcedem la construcții în regim normal”, a menționat Ion Ceban.

Socialistul a explicat că ar exista și reglementări pentru cazuri individuale, proiecte de decizie care să vină în sprijinul oamenilor de bună credință.

În ceea ce ține de demolarea cinematografului Gaudeamus, Ceban a remarcat că fracțiunea PSRM a întreprins mai bine de 50 de acțiuni pentru a preveni această situație, iar decizia de demolare a fost una de care aceștia nu au știut. Construcția unui bloc cu etaje pe acel teren este inadmisibilă. Astfel, consilierul socialist propune exproprierea actualului proprietar, pentru cauza de utilitate publică, ceea ce ar însemna că acest loc poate fi expropriat în vederea construirii unui edificiu de sănătate, cultură și sport sau conservarea unui monument cultural.

”Propunem alocarea a aproximativ 15 milioane de lei pentru inițierea construcției unui centru de creație, cultură, activități pentru copii și tineri, care lipsește în acea zonă”, a precizat socialistul.

Șeful fracțiunii PSRM în CMC a subliniat că proprietarul terenului în cauză trebuie să negocieze cu CMC în vederea răscumpărării acestui teren sau schimbarea terenului dat pe unul echivalent. Ceban a afirmat că nu se va construi nici un bloc pe acest teritoriu dacă primarul nou ales va avea voință politică, iar fracțiunea PSRM în Consiliul Municipal Chișinău este gată să ofere orice ajutor în acest sens.

”Nu este încălcarea unor drepturi private a cuiva. Este o instanță de judecata în raport cu Ministerul Culturii, în care spune că nu este voie să se construiască clădiri cu multe etaje pe acel teren”, a subliniat Ion Ceban.

Reamintim că, fracțiunea PSRM în CMC a reușit să oprească zeci de construcții ilegale din municipiul Chișinău.

Sursa: socialistii.md