INFRACTIONAL

Un avocat a fost reţinut de CNA fiind bănuit de trafic de influenţă

Un avocat din capitală a fost reţinut de ofiţerii şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Acesta ar fi pretins nouă mii de euro de la clientul său pentru a-l scăpa de puşcărie.

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), avocatul i-ar fi promis clientului său că îi poate convinge pe oamenii legii să claseze dosarul penal împotriva acestuia. Bărbatul era cercetat penal pentru escrocherie şi risca pînă la 15 ani de închisoare.

Operaţiunea de reţinere a avut loc aseară la Chişinău. Avocatul a fost reţinut în flagrant după primirea a trei mii de euro de la denunţător. El a fost escortat la CNA şi a fost reţinut pentru 72 de ore.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru trafic de influenţă. Dacă va fi găsit vinovat, avocatul riscă o amendă de pînă la 80 mii de lei sau închisoare de la doi la şase ani.

Acesta e primul avocat reţinut de la începutul acestui an de CNA.

Un bărbat a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce şi-a ucis cumnata

Un bărbat din Teleneşti a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce şi-a ucis cumnata.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, incidentul a avut loc în decembrie 2013, în locuinţa victimei din raionul Soroca. Bărbatul fiind nemulţumit de faptul că autorităţile au instituit tutelă asupra copiilor săi minori pe numele cumnatei sale, s-a deplasat la domiciliul femeii pe care a bătut-o şi a strangulat-o. Ulterior, pentru a-i induce pe oamenii legii în eroare, acesta a înscenat un act suicidal de autostrangulare a victimei.

Fiind audiat de procurori, inculpatul, în vîrstă de 34 de ani, a declarat că victima nu-şi îndeplinea corespunzător obligaţiile de tutore şi îi încălca dreptul la întrevedere cu copiii.

Recent, instanţa de judecată l-a condamnat pe bărbat la 20 de ani de detenţie în penitenciar de tip închis.

40 de mii de pachete de ţigări au fost găsite într-un tren de pe ruta Chişinău-Bucureşti

Peste 40 de mii de pachete de ţigarete ascunse într-un tren internaţional care circula din Chişinău spre Bucureşti au fost depistate aseară la frontiera cu România.

Potrivit poliţiei de frontieră din cadrul Punctului de Trecere Iaşi-feroviar, ţigaretele cu timbru de acciză Republica Moldova, în sumă de peste un milion de lei, au fost depistate în urma unui control, în pereţii compartimentelor pentru bagaje, în podurile şi pereţii cuşetelor unui vagon al trenului.

În prezent, cazul este cercetat de poliţia română sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de contrabandă.

Tranzitul de ţigări din Odessa şi Illichevsk în regiunea transnistreană a scăzut esenţial, potrivit EUBAM

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) afirmă că traficul de ţigări pe segmentul moldo-ucrainean a scăzut esenţial în ultima perioadă, „datorită eforturilor comune ale autorităţilor implicate în stoparea acestui tip de infracţiuni”.

Potrivit unui comunicat de presă al EUBAM, în cadrul unei analize efectuate în perioada ianuarie-august 2014, s-a constatat că livrarea de produse de tutun în regiunea transnistreană din Ucraina depăşea cu mult necesarul de consum local.

„În perioada ianuarie-august 2014, peste 11 miliarde de ţigări şi 2.300 de tone de tutun au fost livrate în regiunea transnistreană, un teritoriu mic, cu o populaţie de aproximativ 0,5 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că o mare parte din marfă era adusă ilegal”, se menţionează în comunicat.

Potrivit EUBAM, motivul pentru care această contrabandă rămîne profitabilă este diferenţa de preţ a tutunului pe pieţele din Moldova, Transnistria şi Ucraina, precum şi marja înaltă de profit de la evitarea taxelor vamale.

În baza rezultatelor analizei, în perioada august-octombrie 2014, EUBAM împreună cu partenerii ucraineni şi moldoveni au monitorizat intens transportul de ţigări, în special prin porturile din Odessa şi Illichevsk în regiunea transnistreană.

Ulterior, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei a raportat că în perioada vizată au fost confiscate aproximativ 2,8 milioane de pachete de ţigări de contrabandă care urmau să ajungă în regiunea transnistreană.

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un incendiu

Un bărbat în vîrstă de 74 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu produs noaptea trecută în capitală.

Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, bătrînul a fost găsit carbonizat în bucătăria locuinţei unde a izbucnit incendiul. La faţa locului au venit două autospeciale. Cauza incendiului urmează să fie stabilită. De la începutul anului 2015, pe teritoriul Republicii Moldova s-au produs 101 incendii în care şi-au pierdut viaţa 22 de persoane.

În ultimele 24 de ore, salvatorii şi pompierii au intervenit în 40 de situaţii de risc. Aceştia au fost solicitaţi pentru a lichida focare de ardere, a debloca uşi şi a acorda primul ajutor calificat în accidente rutiere. Intervenţia echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a fost necesară în după-amiaza zilei de ieri în apropiere de localitatea Chişcăreni, raionul Sîngerei. Un bărbat în vîrstă de 36 de ani şi altul de 37 de ani s-au ales cu traumatisme după ce două automobile s-au tamponat. Victimele au fost transportate la spitalul municipal din Bălţi. Toate circumstanţele şi cauza producerii accidentului urmează să fie stabilite.

Sursa: Moldpres