INFRACŢIONAL

Poliţist cercetat penal după ce a extorcat bani de la un şofer

Un inspector din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare din Bălţi a fost reţinut de ofiţerii anticorupţie, fiind suspectat de corupere pasivă. Potrivit datelor CNA, omul legii ar fi pretins banii pentru a-i restitui permisul de conducere unui şofer, ridicat încă în luna decembrie 2012, fără întocmirea actelor confirmative în acest sens. În urma măsurilor operative de investigaţie, poliţistul a fost reţinut în flagrant delict după primirea banilor extorcaţi şi restituirea permisului. Pe acest caz a fost pornită o cauza penală pentru corupere pasivă, iar dacă va fi găsit vinovat omul legii riscă o pedeapsă cu închisoare de la cinci la 10 ani cu amendă în mărime de la 20 la 60 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Amendă pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu

Un inspector al secţiei Poliţie Criminală din Cantemir a fost condamnat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi huliganism. Potrivit datelor Procuraturii Generale, în noaptea de Revelion a anului 2010, între două cete de urători s-a iscat un conflict. La faţa locului a ajuns inspectorul de poliţie, care împreună cu încă trei persoane le-au aplicat lovituri cîtorva tineri implicaţi în conflict. În continuare, poliţistul i-a condus pe cinci dintre tineri la Comisariatul de poliţie, unde i-a aplicat uneia dintre victime multiple lovituri cu pumnii şi picioarele. Pentru acţiunile sale, colaboratorul de poliţie a fost condamnat la amendă în mărime de şase mii de lei cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul MAI pe un termen de doi ani. Complicii acestuia au fost condamnaţi pentru huliganism, fiindu-le aplicate amenzi a cîte 4000 de lei.

Un om al legii a ajuns pe banca acuzaţilor

Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupţie a finalizat şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui inspector din cadrul Inspectoratului de Poliţie Drochia suspectat de comiterea coruperii pasive. Potrivit datelor Procuraturii Generale, poliţistul este învinuit de procurori că în decursul lunii septembrie curent a pretins 4000 de lei de la un locuitor al satului Miciurin pentru a nu-l trage la răspundere contravenţională pentru faptul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică.Învinuitul a fost reţinut imediat după primirea sumei, în cadrul unei operaţiuni realizate de Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie. Pentru această infracţiune, Codul penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 10 ani cu amendă în mărime de la 20 mii la 60 mii de lei.

Sursă: MOLDPRES