INCOMPETENTII CARE GUVERNEAZA MOLDOVA

Deşi ştiu că n-au nici o expertiză, intră în politică doar pentru a fura

Incompetenţa absolută a guvernanţilor moldoveni este demonstrată prin groaznica situaţie în care au adus ţara pînă în ziua de astăzi. De faptul că au intrat în politică pentru a avea putere şi imunitate spre a fura ne-o spune realitatea existentă. Ca să înţelegeţi mai bine despre ce este vorba, vă ofer un fragment dintr-o analiză a politologului român Marius Văcărelu. ”De ce oamenii politici fac greşeli?”, întreabă şi se întreabă analistul Marius Văcărelu şi tot domnia sa răspunde astfel:

”Dintr-un motiv simplu: pe anumite domenii, sînt incompetenţi. Este politica o profesie? Nici pe departe. Ea este doar un aspect pe care ar putea să îl îndeplinească cei care sînt dedicaţi ideii de bine public, legalitate şi acceptare a ideilor specialiştilor. Politicianul care crede că se pricepe şi că este competent în multe domenii este de cele mai multe ori un ratat care nu a reuşit de fapt să performeze într-o profesie. De aceea, singurul loc unde mai poate fi acceptat este mediul politic, pentru că aici nu există – din nenorocire – nici un test de admitere. Să dea un examen la drept constituţional, drept administrativ şi bazele economiei, iar după ce l-ar trece cu nota 7 să aibă dreptul să activeze în politică. Nu poate fi lăsată o ţară sau o comunitate locală pe mîna unor semi-analfabeţi – care fiind incompetenţi sînt predispuşi mai mult la furt – pentru că ei nu sînt capabili să citească un document în limba maternă, iar de limbile de circulaţie internaţională în care apar multe informaţii utile nici nu va fi cazul.

Cine spune că un profesionist nu poate să ia decizii este un naiv sau un rău intenţionat – dimpotrivă, nu poţi fi profesionist pînă nu zici „nu” superiorilor şi nu sancţionezi, tai sau blochezi mizeriile din jurul tău. Profesionistul cu capul plecat nu este profesionist, ci doar un tehnician. Profesionistul îşi asumă prestigiul propriu şi pe acela al profesiei, de aceea este vertical. Tocmai de aceea primul lucru pe care îl face o dictatură este să elimine profesioniştii din patru sfere: administraţia publică, justiţie, sistemul de învăţămînt şi cel medical. Oricine cunoaşte bine sistemele dictatoriale de oriunde recunoaşte acest mod de acţiune. Eliminînd profesioniştii verticali, dictatura îşi asumă scăderea calităţii vieţii pentru un număr de ani, pînă creşte un nou grup de „profesionişti proprii” – adică oameni loiali politic mai înainte de orice – iar în tot acest timp îşi securizează poziţiile politice.”

Diagnosticul analitic pus de către autorul citat ne obligă să ne gîndim, în mod special, la cei care după 2009 au preluat Puterea în Republica Moldova. Aşteptările au fost mari, dar responsabilităţile lor asumate au fost şi mai mari. Denunţînd guvernarea comunistă pe care au înlăturat-o în condiţii încă discutabile, asumîndu-şi ferm democratizarea ţării, prosperarea ei şi integrarea europeană, noii guvernanţi ”proeuropeni” aveau obligaţia majoră să acţioneze ca nişte veritabili misionari, cavaleri ai dreptăţii sociale, patrioţi incoruptibili şi dispuşi oricărui sacrificiu în numele interesului şi idealului naţional al ţării lor. Țelul lor suprem trebuia să fie acela de a le demonstra moldovenilor că ei sînt eroii pozitiv şi salvatorii patriei, în comparaţie cu comuniştii pe care i-au înlăturat de la Putere.

Legămintele lor fundamentale de credinţă trebuia să excludă din start orice gînd că ar putea deveni corupţi, că ar ajunge să trădeze aşteptările cetăţenilor, să-şi fure ţara, s-o dezonoreze şi s-o compromită grav în faţa străinătăţii. Puteau fi astfel cinstiţi întrucît absolut toţi aveau o bunăstare materială îndestulătoare, suficient de mare încît să nu mai fie tentaţi să-şi sporească averile personale cu avariţie pe căi ilicite. N-a fost să fie aşa. Au demonstrat că sînt atît de ticăloşiţi, aventurieri politici iresponsabili, mincinoşi şi bandiţi încît guvernarea comunistă care i-a precedat pare a fi o fecioară.

Ajunşi în vîrful piramidei Puterii, fiecare în parte a fost şi este convins că este competent în toate, motiv pentru care a repudiat orice consiliere pertinentă căreia să i se supună.

Au fost doi politicieni care au avut lumea la picioare şi puteau deveni eroi naţionali dacă îşi urmau destinul cu care i-a învestit alegătorii, însă ei au preferat mocirla furturilor, a corupţiei care a distrus ţara. Primul a fost Dorin Chirtoacă, care s-a lăsat ”reeducat” de Mihai Ghimpu, în loc să-l refuze şi să-şi urmeze calea dreptăţii spre care era îndemnat de toţi oamenii cinstiţi şi dornici de un viitor mai bun. Al doilea a fost Vlad Filat, care, de asemenea, a avut lumea la picioare, a avut un sprijin teribil din partea întregului Occident cînd era prim-ministru. În loc să defileze pe cal alb în chip de cavaler al dreptăţii, a intrat în combinaţii mafiote cu Ghimpu şi Vladimir Plahotniuc ca să-şi însutească sau să-şi înmiască zecile sau sutele de milioane pe care oricum le avea. Foştii complici l-au trădat şi l-au aruncat în temniţă, ratînd astfel nu doar propriul destin, ci şi pe cel al ţării.

”Primul lucru pe care îl face o dictatură este să elimine profesioniştii din patru sfere: administraţia publică, justiţie, sistemul de învăţămînt şi cel medical”, notează analistul român citat, şi aşa a procedat şi ”dictatura proeuropeană” de la Chişinău după 2009. Cînd încă îşi mai partajau politic controlul asupra ministerelor, agenţiilor etc., fiecare lider de partid şi-a pus în fruntea acestora slugile cele mai docile, neamuri etc., indiferent de faptul că nici unul dintre cei numiţi în funcţii de răspundere nu aveau nici o expertiză în domeniu, la fel ca şi liderii lor care i-au numit în posturi. Acum incompetenţa politică a PD care şi-a arendat ţara este cea care numeşte exclusiv alte incompetenţe servile în absolut toate funcţiile de răspundere din ţară.

Nici o urmă de profesionişti autentici, competenţi, responsabili şi independenţi! Ajungînd la guvernare prin hazard şi fără să fie nevoie să dea vreun examen, este o normalitate ca rudimentarul politician Ghimpu să o numească la şefia Ministerului Educaţiei pe necalificata Corina Fusu, la Mediu pe palavragiul Valeriu Munteanu şi tot aşa. Despre cum a transformat, prin şantaj, Chirtoacă şi Ghimpu Primăria Chişinăului în filială a PL nici nu mai e cazul să scriem.

Liderii PLDM, PL şi PD i-a înaintat în funcţii de conducere pe protejaţii lor nu pentru un profesionalism absolut obligatoriu şi care pentru ei nu conta, ci pentru ”a se descurca”, adică spre a fura în beneficiul liderilor lor, în primul rînd, dar şi pentru ei înşişi. Pentru ţară, cele mai dramatice numiri în funcţii importante a unor slugi de partid credincioase au fost şi sînt cele de la Procuratură, CNA, CSM, instanţele de judecată, SIS, MAI, CNI, CCA, BNM sau Fisc. Acum PD taie şi spînzură în ţară ca un dictator absolut.

În condiţiile descrise mai sus, constatăm, aşadar, eliminarea profesioniştilor din absolut orice domeniu de activitate şi înlocuirea lor cu oameni loiali politic, cu oameni care nu au voie să gîndească, ci doar să execute tot ceea ce le dictează cel care i-a numit în funcţii. Chiar dacă întîmplător este numit într-o funcţie oarecare un profesionist care gîndeşte, mediul politic care îl domină îl determină să fie laş, să accepte compromisul, să fie convins că singurele criterii de promovare şi împlinire profesională nu sînt cinstea, onoare şi demnitatea profesională, ci servilismul, corupţia şi voluntarismul excesiv în executarea dispoziţiilor primite de la şeful politic, indiferent cît de absurde, neproductive şi dăunătoare ar fi ele.

Din păcate, acesta este chipul real al guvernării Republicii Moldova după 2009! Din păcate, acesta este chipul real al Republicii Moldova pe care guvernanţii l-au modelat spre a fi receptat de către toţi partenerii externi ai ţării!

Mihai CONŢIU