INCEPIND CU ZIUA DE MIINE, FIECARE PRIMARIE DIN TARA VA PRIMI CITE UN DRAPEL DE STAT, DAR SI DRAPELUL ISTORIC AL LUI STEFAN CEL MARE SI SFINT

Cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, marcată pe data 27 aprilie, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu inițiativa ca, începînd cu ziua de mîine, să fie transmise fiecărei primării din țară cîte un Drapel de Stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Săptămîna precedentă, Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485. În acest context, Igor Dodon a înaintat inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Drapelul istoric).

”Primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat declarații pentru menținerea statalității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat în celelalte localități ale țării”, a specificat Președintele țării.

Totodată, șeful statului asubliniat faptul că drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc.

Potrivit șefului statului această inițiativă nu are intenția de a schimba Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei.

”Prin această inițiativă legislativă, dorim să sporim interesul societății față de istoria și cultura Moldovei, să contribuim la cultivarea spiritului patriotic al cetățenilor și la consolidarea statalității Republicii Moldova”, a concluzionat Igor Dodon.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova