“IGOR DODON RĂSPUNDE”

Mai mult ajutor pentru mamele cu mulți copii. Igor Dodon propune implementarea proiectului “Capital matern”

Mamele cu mulți copii trebuie să beneficieze de un ajutor separat de la stat. De această părere este Igor Dodon, care a propus ca în Republica Moldova să fie implementat proiectul “Capital matern”.

“Eu am avut un proiect de Lege care prevede ca la nașterea a celui de-al patrulea, al cincilea copil, statul să garanteze o anumită sumă de bani acestei familii. Este vorba despre un ajutor pentru întreținerea copilului, dar și pentru ca la o anumită vîrstă de 12 sau18 ani statul să ajute acest copil cu resurse financiare. În multe țări acest proiect este implementat: autoritățile deschid un cont de 10 mii de euro pe numele copilului și el poate folosi acești bani la o anumită vîrstă. O să propunem neapărat un astfel de proiect cu privire la capitalul matern”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii “Igor Dodon răspunde”.

 

Igor Dodon vine cu soluția ca cetățenii să cunoască ce servicii medicale sînt incluse în poliță și sînt gratuite

Igor Dodon propune ca la intrare în fiecare instituție medicală din țară să fie afișată lista serviciilor și a medicamentelor, care sînt incluse în polița medicală și trebuie să fie gratuite. Astfel, cetățenii își vor cunoaște mai bine drepturile și nu vor fi nevoiți să scoată din buzunare sume mari de bani pentru a face un tratament.

“Voi ruga colegii mei din Guvern ca în fiecare spital, la intrare să fie afișată lista serviciilor medicale gratuite, incluse în polița de asigurare. Să fie lista serviciilor și lista medicamentelor gratuite, ca oamenii să cunoască: în baza poliție ei au dreptul să ceara asta și asta. Și dacă cineva le va cere bani, să le răspundă că e scris că este gratuit, pentru că astfel de cazuri, cu părere de rău, există. Sper că în cel mai scurt timp această listă va fi afișată în toate instituțiile medicale din țară”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că la începutul acestui an, Guvernul Chicu a majorat numărul serviciilor medicale gratuite pentru persoanele care dețin polița de asigurare. Peste 500 de investigații noi au fost adăugate în listă. Printre acestea se numără analizele care permit depistarea stărilor precanceroase, tumorile, tipurile și localizarea acestora, dar și diverse forme ale hepatitei virale.

 

”În ultimele 10 luni în Capitală au fost implementate mai multe proiecte decît în ultimii 10 ani”

Lucrurile în Chișinău se schimbă spre bine datorită unui primar profesionist și a unei echipe consolidate, a declarat Igor Dodon. Potrivit lui Dodon, în ultimele 10 luni în Capitală au fost implementate mai multe proiecte decît în ultimii 10 ani, iar acest fapt trebuie să devină un exemplu pentru edilii din mai multe orașe din țară.

”Sînt în Chișinău din 1992, mai mult de jumătate din viață trăiesc în Chișinău și pot spune că sînt chișinăuian, de aceea pentru mine este important cum va fi viitorul Capitalei”, a declarat Dodon.

Igor Dodon susține că actualul primar Ion Ceban cunoaște foarte bine situația din Capitală. Acesta s-a ocupat de problemele Chișinăului din 2015 în calitate de consilier municipal, de aceea în toamna anului 2019 chișinăuienii și-au dat votul nu politic, dar pentru un om competent.

Potrivit lui Dodon, în Capitală sînt multe probleme care trebuie rezolvate, pentru care primarul are o strategie clară cum să fie soluționate.

”De alți primari nu s-a procurat transport. De ce nu au reparat drumurile? Este foarte important lucrul în echipă. Primarul a reușit pentru că este profesionist și are o echipă consolidată. Ne mîndrim cu orașul Chișinău. Capitala trebuie să devină un oraș unde vrei să trăiești”, a declarat Dodon.

 

Igor Dodon spune că este gata să amnistieze femeia cu cinci copii, judecată la șase ani de pușcărie pentru escrocherie

Igor Dodon este gata să semneze decretul privind eliberarea mamei cu cinci copii, care a ajuns la pușcărie pentru escrocherie.

„Cinci copii au nevoie de mamă. Trebuie să-i mai dăm o șansă. Președintele are dreptul să o elibereze înainte de termen și sînt gata să fac acest pas imediat după alegeri, după data de 1 noiembrie, dacă vor fi toate actele pregătite”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că o femeie din Drochia, mamă a cinci copii, a fost condamnată la șase ani de pușcărie pentru escrocherii. Aceasta l-ar fi deposedat pe un bărbat de automobil și a împrumutat o sumă impunătoare de bani pe care nu a întors-o. În cadrul anchetei s-a stabilit că femeia nu este la prima abatere. Aceasta și-a schimbat de mai multe ori numele și prenumele, pentru a scăpa de pedeapsă și pentru a-și continua „afacerea”.

 

O familie de moldoveni din Germania a reușit să-și rezolve o problemă datorită emisiunii în direct a lui Igor Dodon

Igor Dodon se va implica direct în rezolvarea problemei unei familii de moldoveni care muncește în Germania. Capul familiei s-a adresat cu un apel de ajutor, după ce timp de mai bine de 9 luni nu poate să-i perfecteze pașaportul cetățeanului Republicii Moldova pentru copilul său, născut în decembrie anul trecut pe teritoriul Germaniei. Acesta l-a anunțat pe Igor Dodon, în cadrul emisiunii live de vineri, că multiplele programări și chiar audiențe la consulul Republicii Moldova din Frankfurt pe Main nu au dat niciun rezultat, iar copilul său rămîne fără actul de identitate.

”Vom face tot posibilul ca să vă ajutăm. Este straniu că, din 2019 nu puteți face pașaportul cetățeanului Republicii Moldova care s-a născut în afara țării. Este cetățean al Republicii Moldova, de aceea vă asigur că vă vom ajuta”, a declarat Igor Dodon.

Emisiunea în cadrul căreia Igor Dodon răspunde în direct la întrebările cetățenilor se difuzează de aproape un an, în fiecare zi de vineri. Timp de o oră, cetățenii au posibilitate să adreseze și să asculte în direct răspunsurile la întrebările pe care le adresează lui Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md