IGOR DODON, LA EMISIUNEA LIVE DE VINERI

Președintele PSRM, despre trei scenarii care pot evolua în criza politică, generată de refuzul președintelui de a desemna un premier

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că sînt trei scenarii care pot evolua în criza politică din țară.

Primul – președintele țării în continuare încalcă Constituția și nu înaintează niciun candidat la funcția de premier; al doilea – șeful statului înaintează un candidat care va fi votat de Parlament și al treilea – președintele țării înaintează un candidat care nu va fi susținut de deputați și astfel vor fi declanșate alegerile parlamentare anticipate.

Dodon a declarat, în cadrul emisiunii live de vineri, că pentru PSRM prioritar este al treilea scenariu. Președintele PSRM a atras atenția că cu cît mai mult se va întinde procesul de înaintare a unui candidat, cu atît mai departe va fi transferat termenul de dizolvare a Parlamentului.

Cel de-al cincilea președinte al țării a criticat propunerea PAS susținută de Maia Sandu prin care deputații sînt îndemnați să voteze o declarație prin care să-și ia angajamentul că nu vin la ședința la care trebuie să fie votat premierul. Dodon califică acestei idei drept jocuri copilărești și prostii, pe care PSRM nu are de gînd să le susțină.

”În caz dacă președintele nu va înainta un candidat, el poate fi atras la răspundere, deoarece este o încălcare gravă a Constituției și deciziilor Curții Constituționale. Probabil, va fi primul președinte în istoria modernă a Republicii Moldova împotriva căruia vor fi declanșate anumite procese constituționale”, a spus Dodon.

Liderul socialiștilor a declarat că dacă Sandu va înainta un candidat, deputații PSRM nu examinează varianta ca să boicoteze ședințele Parlamentului. Dodon a reiterat că PSRM vor participa la toate ședințele Parlamentului.

”În scenariul numărul doi se votează candidatul la funcția de prim–ministru și atunci avem Guvernul Maiei Sandu să vedem cum se descurcă”, a mai menționat liderul PSRM.

Igor Dodon susține că dacă va fi al treilea scenariu, atunci cel mai apropiat termen de organizare a alegerilor anticipate este sfîrșitul lunii mai.

Guvernul Ion Chicu și-a prezentat demisia la 23 decembrie 2020. Amintim, PSRM s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare prin care a solicitat explicații cu privire la termenul limită în care șeful statului trebuie să prezinte un candidat la funcția de premier și care sînt sancțiunile ce pot fi aplicate președintelui țării dacă el refuză să facă acest lucru. Socialiștii au solicitat Curții examinarea acestei adresări în regim de urgență.

 

”Nu vom face bloc de stînga cu Usatîi și Șor”

PSRM nu va face un bloc de stînga cu partidele lui Renato Usatîi și Ilan Șor. Totodată, socialiștii nu exclud formarea unui bloc politic cu alte formațiuni de stînga din țara noastră, pentru a merge în alegerile parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon.

„Cu Usatîi și cu Șor la sigur bloc de stînga noi nu putem face. Cu restul partidelor sîntem gata să discutăm, cred că putem face un bloc unic, o listă comună. Cred că dacă vom uni toate forțele, cu acest bloc putem obține o majoritate parlamentară la aceste alegeri”, a declarat Igor Dodon.

 

”Noi vom face tot ce ne stă în puteri, pentru ca R. Moldova în continuare să fie un stat interetnic”

PSRM va înregistra azi, în Parlament, o nouă inițiativă legislativă privind funcționarea limbilor în Republica Moldova. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live. Dodon a precizat că socialiștii vor insista ca proiectul să fie examinat în prima ședință a Legislativului.

„Noi vom face tot ce ne stă în puteri, pentru ca acest proiect să fie votat și ca Republica Moldova, în continuare, să fie un stat interetnic”, a declarat Igor Dodon.

Precizăm că joi, în data de 21 ianuarie, Curtea Constituțională a anulat Legea privind funcționarea limbilor, care a fost votat în Parlament la sfîrșit de 2020. PSRM a consideră că decizia CC este una politică.

 

”Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă acces la toate tipurile de vaccin”

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă acces la diferite tipuri de vaccin. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon.

“Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă acces la toate tipurile de vaccin: rusesc, american, chinezesc, european. În Republica Moldova trebuie să avem toate aceste vaccinuri disponibile, iar cetățeanul să se vaccineze cu care îi pare mai de încredere. Sarcina autorităților este să permită importul tuturor vaccinurilor”, a declarant Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a precizat că Federația Rusă deja a expediat la Chișinău o scrisoare prin care a indicat toate procedurile necesare pentru a livra țării noastre vaccinul anti-COVID Sputnik-V.

Sursa: a-tv.md