IGOR DODON, DESPRE CRIZA POLITICA: ACUM AVEM TREI SCENARII DUPA CARE POATE EVOLUA SITUATIA DIN TARA

Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că în prezent sînt trei scenarii privind evoluția situației poilitice din Republica Moldova. Declarația a fpost făcută la postul public de televiziune.

1. Sandu coboară pe pămînt și execută decizia Curții Constituționale și îi sugerez în următoarele ore să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu. Este cel mai bun scenariu pentru țară. Pentru acest scenariu și pentru dialog i-au sugerat inclusiv ambasadorii occidentali.

2. Sandu se împotriviește – intrăm într-o incertitudine lungă. Cu acest Guvern interimar, fără premier, putem sta încă 2 ani, pînă la parlamentare ordinare. Președintele nu poate înainta un premier, decît cel propus de majoritate. Nu va fi nici referendum, nici anticipate, Guvern interimar pînă în anul 2023.

3. Cel mai dificil scenariu cu destabilizare totală, proteste în masă și nu e clar unde va merge acest scenariu”, a declarat Igor Dodon.

 

“Maia Sandu se teme să nu fie umbrită de Mariana Durleșteanu”

PSRM o propune, în continuare, pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Despre aceasta Igor Dodon a declarat la postul public de televiziune.

 “Acest candidat are susținerea a 54 de deputați. Teoretic ar putea să vină și alți deputați, în urma acestor consultări a fracțiunilor”, a declarat Dodon.

Președintele PSRM susține că Maia Sandu respinge candidatura Marianei Durleșteanu pentru că îi este frică de concurență.

„Doamna Durleșteanu este o persoană mult mai puternică din punct de vedere profesionist, și nu numai, decît actualul președinte și poate se teme să fie umbrită. Dar trebuie lăsate ambițiile personale deoparte și de respectat Constituția”, a spus Igor Dodon.

 

“Singura soluție pentru depășirea crizei politice este dialogul”

Singura soluție pentru depășirea crizei politice este dialogul. Opinia a fost expusă de către președintele PSRM, Igor Dodon, la postul public de televiziune. Liderul socialiștilor a precizat că echipa sa deja a început discuțiile cu fracțiunile parlamentare.

 “Am lansat deja discuții, sper că vor fi cu rezultate. Pot să confirm că azi au fost discuțiile colegilor PSRM din parlament cu toate fracțiunile parlamentare”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a chemat-o și pe Maia Sandu la responsabilitate. Ex-șeful statului a amintit că rolul președintelui este de a găsi soluții pentru depășirea crizei.