IGOR DODON A PARTICIPAT LA SEDINTA ORDINARA A CONDUCERII TARII

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința ordinară a conducerii ţării, împreună cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu.

Oficialii au abordat cinci subiecte importante, primul fiind situația epidemiologică din Republica Moldova. “Am constatat o dinamică mai favorabilă decît săptămînile precedente, a răspândirii COVID-19, și în cazul menținerii acestei tendințe, în timpul apropiat Guvernul va propune anularea carantinei obligatorii de 14 zile pentru cetățenii noștri care revin în țară din străinătate, după 15 iulie.

Totodată, vom veni cu propunerea de a deschide grădinițele de copii, inițial în localitățile rurale și în funcție de situația din fiecare regiune. Am reiterat că decizia finală aparține specialiștilor în domeniul sănătății publice”, a menţionat şeful statului.

Al doilea subiect a ținut de inundațiile recente în lunca Nistrului și Prutului. “Am constatat stabilizarea situației și lipsa locuințelor distruse, însă riscul se menține în câteva regiuni de-a lungul acestor două fluvii. Pe de altă parte, am menționat că în ultimii 12 ani nu au fost efectuate investiții serioase în construcția și reconstrucția digurilor, de aceea Guvernul va efectua evaluarea urgentă a lucrărilor care trebuie desfășurate în acest sens”, aspus Igor Dodon.

Al treilea subiect a inclus următoarea ședință a Parlamentului și a coaliției de guvernare (PSRM+PDM) pentru a discuta agenda de lucru pentru următoarele zile.

Subiectul patru a vizat situația economică din țară și în primul rînd, veniturile în buget care în luna curentă sînt cu 270 milioane de lei mai mari decât în iunie 2019. “Acest fapt ne permite să revenim la implementarea proiectelor sociale și de infrastructură, inclusiv reparația drumurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, susținerea sectorului agrar, business-ului mic și mijlociu, parcurilor industriale. Totodată, vom discuta cu Guvernul și despre dublarea salariilor tuturor lucrătorilor medicali, așa cum am convenit anterior”, a notat Preşedintele.

“Ultimul subiect al agendei de astăzi ține de rezultatele vizitei mele de lucru la Moscova. Am comunicat că conducerea Federației Ruse este deschisă pentru reluarea negocierilor cu privire la acordarea creditului în valoare de 200 milioane euro pentru susținerea economiei naționale a Republicii Moldova care vor fi investiți în construcția drumurilor, suport financiar pentru agenții economici, etc. Planificăm să demarăm negocierile respective săptămâna curentă. Totodată, partea rusă a decis să prelungească perioada de import fără taxe a produselor agricole și agroindustriale autohtone în Federația Rusă”, a conchis şeful statului.