IGOR DODON A CONDAMNAT DECIZIA GUVERNULUI DE A SE RETRAGE DIN CONSILIUL ELECTROENERGETIC AL CSI

Retragerea din acest Acord va deveni încă un pas spre crearea unor tensiuni artificiale în relațiile cu Rusia, consideră președintele Republicii Moldova.

Pe site-ul oficial al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a fost publicat un proiect de hotărîre cu privire la retragerea țării din Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii.

Adoptînd o astfel de hotărîre, Guvernul Republicii Moldova intenționează încă o dată să tensioneze relațiile cu Rusia, a declarat președintele Igor Dodon pentru publicația „Politika segodnea".

„Acest pas urmărește, minimum, două scopuri. Primul este de ordin intern — în ajunul alegerilor parlamentare din 2019 să creeze o atmosferă încordată în societate, să introducă iarăși geopolitica pe ordinea de zi și, făcîndu-le pe plac unioniștilor, să sporească tensiunile cu Rusia. Al doilea scop este de ordin extern — să le demonstreze „curatorilor" din Occident că Moldova urmează în continuare direcția sigură spre tensionarea relațiilor cu Rusia", a menționat Dodon.

Șeful statului a subliniat că acest pas al Guvernului vine în contradicție cu interesele naționale ale țării: edificarea și menținerea relațiilor de parteneriat reciproc avantajoase atît cu Vestul, cît și cu Estul.

În documentul Guvernului este specificat: „În contextul implementării proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, scopurile și activitățile stabilite în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii nu sînt relevante și nu corelează cu prioritățile fixate de Moldova la capitolul dezvoltării sistemului electroenergetic".

Consiliul Electroenergetic al CSI a fost constituit în anul 1992 și este un organ interstatal al CSI. Cea mai importantă direcție de activitate a acestuia este crearea unui spațiu juridic al țărilor-membre ale CSI în domeniul electroenergeticii. Membrii Consiliului desfășoară activități coordonate în vederea asigurării stabile și sigure cu energie electrică a fiecărei dintre țări. Din componența Consiliului fac parte șefii departamentelor electroenergetice din țările membre ale Acordului și conducătorii companiilor energetice naționale.

Sursa: sputnik.md