IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU ILIANA IOTOVA, VICEPRESEDINTELE R. BULGARIA

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Iliana Iotova, vicepreședintele Republicii Bulgaria, care se află într-o vizită în țara noastră la invitația personală a Președintelui Moldovei.

În cursul dialogului Igor Dodon a menționat că această vizită este una istorică, deoarece este prima vizită a unui vicepreşedinte al Republicii Bulgaria în țara noastră, în cei 25 de ani de relaţii diplomatice stabilite dintre Republica Moldova şi Bulgaria, perioadă în care ţările noastre au edificat o prietenie profundă bazată pe respect reciproc, care continuă să fie consolidată prin cooperare pe multiple planuri.

Președintele țării a apreciat dialogul politic stabilit între statele noastre şi a pledat pentru dinamizarea contactelor la nivel înalt între ambele state, subliniind că prezenta vizită a dnei Iliana Iotova reprezintă o bună oportunitate de a efectua un schimb complex de opinii pe marginea chestiunilor de interes comun de pe agenda relaţiilor bilaterale, precum şi pentru a stabili noi obiective strategice de extindere şi aprofundare a cooperării în cele mai diverse domenii de interes comun.

Șeful statului a exprimat mulţumiri autorităţilor bulgare, care prin intermediul proiectului de asistenţă tehnică “Dezvoltarea Locală în raionul Taraclia”, au acordat suport financiar pentru construcţia, amenajarea şi dotarea cu echipament modern de tratare a apei a 7 staţii publice de distribuire a apei potabile, precum şi pentru reconstrucţia acoperișului căminului Universității de Stat “Grigore Țamblac” din orașul Taraclia.

Totodată președintele a reiterat interesul sporit pentru cooperarea în domeniul agriculturii, prin stabilirea unor contacte între instituţiile din domeniul agrar ale ambelor state, crearea unor întreprinderi mixte de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor, în special a strugurilor de masă.

”Dorim să devenim o piaţă de interes pentru businessul din Bulgaria şi cu această ocazie reiterez deschiderea Republicii Moldova pentru investiţiile bulgare și încurajez participarea reprezentanţilor businessului bulgar la o prezenţă mai activă în cadrul Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale şi IT din țara noastră”, a remarcat Igor Dodon.

Reieşind din pregătirile Bulgariei pentru preluarea Preşedinţiei la Consiliul UE în prima jumătate a anului 2018, șeful statului a pledat pentru intensificarea colaborării pe această dimensiune.

”Republica Moldova are drept prioritate valorificarea deplină a oportunităţilor oferite de cooperarea regională, şi apreciază înalt dialogul şi colaborarea cu Republica Bulgaria pe filiera cooperării regionale în Europa de Sud-Est”, a mai spus șeful statului.

Totodată, reieşind din rolului primordial al Universităţii de Stat „Grigore Ţamblac” din Taraclia pentru comunitatea etnică a bulgarilor, părțile au stabilit semnarea unui acord care prevede continuarea activității Universităţii „Grigore Ţamblac” în cadrul unui Consorțiu cu 2 universități din Bulgaria: Universitatea din Ruse și Universitatea din Veliko-Tîrnovo.

La finele întrevederii Igor Dodon a lansat invitaţia oficială pentru dl Rumen Radev, Preşedintele Bulgariei, de a efectua în cel mai apropiat timp o vizită în Republica Moldova.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova

Virginia Filip 22.10.2017 - 19:52

Intalniri de complezenta. Asta e strategia lui Dodon, sa aiba tot felul de intalniri ca sa lase impresia ca este un presedinte activ. De fapt, el este coordonat de la Kremlin in tot ceea ce face.