IGOR COBILEANSKI ŞI-A PREZENTAT LUNGMETRAJUL LA CHIŞINĂU

După ce a fost premiat la mai multe festivaluri internaţionale, lungmetrajul „La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski, a ajuns să fie prezentat şi în Republica Moldova. Premiera a avut loc miercuri, 4 decembrie, la un cinematograf din Chişinău.

Regizorul moldovean, Igor Cobileanski, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că filmările au durat o lună, însă montarea a luat mai bine de 2 ani şi jumătate. Scenariul a fost scris de Corneliu Porumboiu şi reflectă povestea lui Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un oraş uitat de lume din Republica Moldova. Rolurile principale sînt interpretate de actorii Igor Babiac, Sergiu Voloc şi Ela Ionescu, iar filmările au fost realizate la Orhei.

„Iniţial pelicula şi-a propus să aducă pe ecran doar actori moldoveni, însă după mai multe căutări în Moldova, a fost adusă actriţa Ela Ionescu, de la Bucureşti”, a spus regizorul.

Cheltuielile pentru turnarea filmului au fost de circa 1,2 milioane de euro. O parte din bani a fost alocată sub formă de credit de către Centrul Naţional al Cinematografiei din România. Regizorul a spus că nu a solicitat ajutorul financiar guvernării de la Chişinău, cu toate acestea a primit ajutor de ordin tehnic pe parcursul filmărilor. Potrivit lui Igor Cobileanski, singura problemă mare pe platoul de filmare a fost soarele, întrucît pelicula a fost concepută cu scene filmate în zile înnorate.

Pelicula va rula la Chişinău timp de o săptămînă, după care se va decide dacă perioada va fi sau nu prelungită.

„La limita de jos a cerului” a avut premiera mondială în această vară, în competiţia East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary. Filmul a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia şi la Festivalul Internaţional de Film „Molodist” de la Kiev.

Surse: IPN