IATA CE MASURI TREBUIE SA INTREPRINZI DACA TE-A MUSCAT UN CIINE

Iată ce măsuri trebuie întreprinse în cazul în care ați fost mușcat de un animal.

Cîinii, dar și alte animale pot provoca mușcături periculoase. Fiecare din aceste răni trebuiesc tratate prompt pentru a reduce riscurile de infecție și reacții alergice sau alte complicații.

Majoritatea oamenilor sînt mușcați de animalele de casă. Cu toate acestea, cîinii vagabonzi și animalele sălbatice mușcă mii de persoane anual. Vietățile care trăiesc în sălbăticie sînt deosebit de periculoase, deoarece există riscul mai mare de a fi purtătoare de rabie, comparativ cu animalele de casă. Iată ce acțiuni trebuie să fie întreprinse în cazul în care un animal a mușcat un om.

* Imediat după mușcătură, rana trebuie spălată cu apă și săpun și apoi irigată abundent;

* Trebuie să aveți mîinile spălate și, dacă se poate, să purtați mănuși cînd curățați o plagă mușcată;

* Apelați la ajutorul medical de urgență;

* Medicul va stabili ce tratament este potrivit în funcție de severitatea rănii;

* Este posibil să fie necesar un tratament care constă în administrarea unui anticorp, jumătate din cantitate fiind injectată direct în rană și restul – intramuscular. Va urma, de regulă, o vaccinare ce constă în cinci injecții în cinci zile diferite, pe perioada 28 de zile.

Amintim că un băiat de 11 ani din comuna Stăuceni a murit noaptea trecută la spital. Copilul a fost diagnosticat cu rabie.

Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase din Chișinău, după o adresare tardivă la medic. În data de 7 iulie, copilul „a fost zgîriat de un cîine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mîngîia un alt cîine”, a informat, printr-un comunicat de presă, ANSP. Centrul de Sănătate din comuna Stăuceni a îndemnat toate persoanele care au fost mușcate de la începutul anului de cîini de casă, vagabonzi și alte animale (vulpi, pisici) să se adreseze urgent la medicul de familie.

Sursa: sputnik.md