IAȚENIUK: GUVERNUL UCRAINEAN VA PROPUNE ANULAREA STATUTULUI UCRAINEI DE 'ȚARĂ NEALINIATĂ' ȘI APROPIEREA DE NATO

Cabinetul de miniștri de la Kiev va înainta Parlamentului un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de 'țară nealiniată' și o reluare a apropierii de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), începută de fostul președinte ucrainean Viktor Iușcenko, după Revoluția Portocalie din 2004, informează RIA Novosti, EFE și AFP.

'Potrivit deciziei Consiliului pentru Apărare Națională și Securitate al Ucrainei, guvernul înaintează pentru dezbateri în Parlament un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de 'țară nealiniată' și reluării cursului de aderare la NATO', a anunțat Iațeniuk. Potrivit Reuters, premierul ucrainean a adăugat că principalul obiectiv al politicii externe a Ucrainei rămîne aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit RIA Novosti, atitudinea față de problema aderării la NATO oglindește contradicțiile dintre regiunile estice și cele vestice ale Ucrainei: primele doresc o apropiere de Rusia și consideră NATO o amenințare, în timp ce regiunile din Vest consideră ralierea la spațiul euro-atlantic drept o șansă. (AGERPRES)